Belgie se vzpamatovává z úterních teroristických útoků! Tohle jsou podezřelí

23. března 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Belgie se vzpamatovává z úterních teroristických útoků v Bruselu, které si na místní letišti a v metru vyžádaly nejméně tři desítky mrtvých a skoro dvě stovky zraněných.

K útokům se přihlásil Islámský stát, který pohrozil atentáty i dalším zemím, které proti němu bojují. V Belgii mezi tím začíná třídenní státní smutek – památku obětí mají dnes v poledne lidé uctít minutou ticha.

Dva sebevražední atentátníci, kteří podnikli úterní útok na bruselském letišti, byli podle policie bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi z belgické metropole. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na belgickou televizi RTBF. Policie je podle nejmenovaného zdroje RTBF znala kvůli kriminální minulosti, ale až do teď nebyli spojováni s terorismem.

Intenzivněji se spekuluje, že atentátníci měli vazbu na dopadeného francouzského občana s marockými kořeny Salaha Abdeslama, který je podezřelý z účasti na listopadových teroristických útocích v Paříži. O toho mají zájem francouzské úřady, které požádaly o jeho vydání. Dnes by měla belgická justice formálně rozhodnout o prodloužení jeho zadržovací vazby, ve které je Abdeslam od pátku.

FOTOGALERIE: Svět je v šoku z útoků v belgickém Bruselu!

Čeští politici o útocích: Zlu není možné ustupovat, nenechme se zastrašit!

Andor Šandor: Teror v Bruselu jako odveta za zatčení Abdeslama? Je to možné!

Zprávy - další články

Doporučujeme