Brankář Petr Čech podesáté v kariéře získal český Zlatý míč

8. července 2016·Zprávy·Redakce

V anketě Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu triumfoval už podesáté v kariéře Petr Čech. Gólman Arsenalu zároveň oznámil svůj konec v české reprezentaci.

Petr Čech končí v české reprezentaci po 14 letech a se 124 starty je rekordmanem národního týmu. “Kvalifikace na mistrovství světa je dva roky. Nebylo by správné v půlce trenérovi oznámit, že je toho hodně a cítím se unavený. Proto je lepší, že to rozhodnutí udělám teď. Uzavře se jedna krásná kapitola,” řekl 34letý Čech.

“Roli hrálo hlavně to, že od svých 17 let jsem v jednom zatížení, z mistrovství do mistrovství, zápasy národního týmu, a po tu dobu jsem působil ve dvou nejlepších klubech v Anglii. I počet mých zápasů se blíží každým rokem k obrovskému číslu,” doplnil.

V reprezentačním A-týmu Čech debutoval v únoru 2002 proti Maďarsku na přípravném turnaji na Kypru. Krátce nato už byl neotřesitelnou jedničkou. V soutěžních zápasech od té doby chyběl jen v případě zranění. Plzeňský rodák se zúčastnil čtyř mistrovství Evropy (2004, 2008, 2012 a 2016) a světového šampionátu v roce 2006. Poslední utkání odchytal na letošním ME proti Turecku (0:2).

Zaltý míč už podesáté

V českém Zlatém míči Čech opět vylepšil svou rekordní sbírku. Poprvé vyhrál v roce 2005 a od té doby nezvítězil jen v roce 2009, kdy slavil Pavel Nedvěd, a loni, kdy vysedával většinu sezony na lavičce Chelsea. Po loňském přestupu do Arsenalu se však okamžitě stal oporou svého nového týmu, se kterým se dlouho držel v boji o anglický titul. Byl také klíčovou osobností reprezentace, která postoupila na mistrovství Evropy. 

Čech se dostal na většinu ze 113 hlasovacích lístků, chyběl jen na sedmi z nich. Většina novinářů ho navíc umístila na první místo. Zajímavostí je, že úřadující český mistr z Plzně nemá v elitní jedenáctce ani jednoho zástupce. Naopak druhá Sparta má v nejlepší jedenáctce dva hráče – David Lafata skončil třetí a Bořek Dočkal devátý. Z české ligy se mezi nejlepší dostal také Milan Škoda ze Slavie na celkově pátou příčku. Ostatní fotbalisté ze špičky žebříčku nastupují v zahraničí.

FOTBAL: Pelta chce za nového trenéra reprezentace Karla Jarolíma!

FOTBAL: Plašil a Lafata po krachu na ME opouští reprezentaci, Rosický a Čech se rozmyslí!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme