Británie v krizi? Ministr pro brexit po sporu s premiérkou rezignoval

9. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Britský ministr pro odchod z Evropské unie David Davis s okamžitou platností rezignoval. Svého úřadu se vzdal po sporu s premiérkou Theresou Mayovou ohledně jejího návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí. Ve svém rezignačním dopise podle agentury Reuters mimo jiné uvedl, že kvůli politice Mayové se Londýn ocitne v "lepším případě ve slabé vyjednávací pozici" a bude nucen činit další ústupky.

Parlament navíc podle Davise nezíská po brexitu zpět z Bruselu některé pravomoci. Takové vyhlídky jsou “spíše iluzorní než reálné”, uvedl Davis. Připomněl, že s úřadem předsedkyně vlády se v uplynulých měsících neshodl v řadě otázek týkajících se brexitu. Podle něj je “méně a méně pravděpodobné”, že se vládě podaří uvést do praxe výsledek referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Mayová v reakci na Davisovu demisi podle Reuters uvedla, že jeho odchodu lituje. Dodala, že vyjednávací pozice britské vlády je v souladu s výsledkem referenda i volebním programem konzervativců, v němž strana slibovala odchod z jednotného trhu i celní unie. Podle ní také není pravda, že by parlament nezískal po brexitu zpět kontrolu nad britskými zákony. Vláda musela učinit nějaký krok, aby mohla nastat fáze podrobnějších jednání o budoucích vztazích Londýna a Bruselu, dodala Mayová.

Po Davisovi, který funkci ministra pro brexit zastával od roku 2016, ohlásila odchod z ministerstva pro brexit podle tisku i další klíčová osoba, náměstek Steve Baker. Britská média nevylučují, že rezignují i další vysoce postavení členové kabinetu.

Demisi podal Davis krátce poté, co si premiérka Mayová zajistila podporu rozděleného kabinetu pro své plány týkající se vztahů Británie a EU po brexitu. Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci takzvaného “tvrdého” brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je ale vládní brexitový plán příliš měkký. Podporovatelem nekompromisního brexitu byl i Davis. Podle agentury AP jeho odchod křehkou vládu Mayové oslabí.

Premiérka má dnes navíc svůj brexitový plán obhajovat v Dolní sněmovně. Čekají ji také jednání s konzervativními poslanci a členy Sněmovny lordů.

Je to naprostý chaos. Theresa Mayová už nemá žádnou autoritu,” citovala BBC představitele opozičních labouristů Iana Laveryho. Konzervativní poslanec Peter Bone naproti tomu soudí, že Davis se rozhodl správně a zásadově. Návrhy premiérky ohledně brexitu jsou podle něj nepřijatelné.

BBC soudí, že Davise, o jehož možné demisi britská média spekulovala už dlouho, pravděpodobně nahradí ministr životního prostředí Michael Gove.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme