Britská policie zadržela 76 migrantů, připluli přes La Manche

1. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Britská policie v sobotu zadržela 74 migrantů, kteří dopluli k anglickým břehům na lodích přes kanál La Manche. Informovala o tom stanice Sky News. Celkem policisté a pobřežní stráž na pobřeží v hrabstvích Kent a Sussex napočítali osm člunů s migranty, další dvě lodě zadržely francouzské úřady ještě před vyplutím na francouzské straně průlivu.

Podle britského konzervativního poslance Charlieho Elphickea, který byl zvolen ve volebním okrsku Dover, je počet dnes zadržených migrantů “rekordní”. “Mysleli jsme, že jsme se s touto krizí vypořádali o Vánocích, ale počty (migrantů) stále rostou,” napsal zákonodárce na twitteru.

Elphicke tak připomněl situaci z loňského prosince, kdy se kolem Vánoc pokusilo do Británie přes Lamanšský průliv doplout několik desítek migrantů. Londýn se pak rozhodl v průlivu nasadit hlídkovou loď královského námořnictva.

Britský ministr vnitra Sajid Javid v lednu uvedl, že Lamanšský průliv se v roce 2018 pokusilo překonat na člunech 539 migrantů, z toho 80 procent v posledních třech měsících roku. V květnu britské úřady napočítaly 140 migrantů, kteří se do země dostali po moři z Francie. Podle agentury AP se může vzhledem k příznivému počasí počet pokusů migrantů o překonání průlivu dál zvyšovat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme