Britské labouristy opustilo sedm poslanců, důvodem je i brexit

18. února 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Shutterstock

Labouristickou stranu, která je hlavní britskou opoziční silou, v pondělí opustilo sedm poslanců, kteří nyní budou v zákonodárném sboru zasedat jako nezávislí. Na tiskové konferenci jako důvod svého rozhodnutí označili nesouhlas s přístupem šéfa labouristů Jeremyho Corbyna k řešení brexitové otázky a neschopnost strany zakročit proti antisemitským výpadům.

Poslanec Chris Leslie prohlásil, že strany, ke které se před mnoha lety přidal, se zmocnila strojová politika tvrdého levicového ražení. Vedení labouristů pak obvinil z úzkoprsé a překonané ideologie. “Podle nich se svět dělí na utlačovatele a utlačované, třídní nepřítele, ačkoli moderní svět je mnohem komplikovanější,” řekl. Dodal, že by bylo nezodpovědné, kdyby se Corbyn stal premiérem.

Luciana Bergerová novinářům v prohlášení sdělila, že se začala stydět za to, že je členkou Labouristické strany. Labouristé podle ní nedokázali reagovat na výpady proti Židům ve svých řadách.

V 650členné Dolní sněmovně měli labouristé dosud podle webu britského parlamentu 256 křesel. Parlamentní většinu díky podpoře severoirské Demokratické unionistické strany (DUP) drží konzervativci premiérky Theresy Mayové.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme