Bude Babiš opět stíhán za Čapí hnízdo? Záleží, zda ho Sněmovna vydá

10. listopadu 2021·Zprávy·Dominika Číčelová

Foto zdroj (ČTK)

Státní zástupce Jaroslav Šaroch požádal v úterý Sněmovnu o vydání poslance Andreje Babiše, aby mohl být trestně stíhán ve věci Čapí hnízdo. Uvedl to dnes mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. O jeho vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení. S informací přišel Blesk.

Ve středu ráno se veřejnost dozvěděla, že státní zástupce Jaroslav Šaroch požádal předešlého dne Sněmovnu o vydání bývalého premiéra a znovuzvoleného poslance Andreje Babiše. Důvodem je obnovení trestního stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo.

“Dne 9. listopadu 2021 byla do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odeslána z Městského státního zastupitelství v Praze žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance ve věci v mediálním prostoru označované jako kauza Čapí hnízdo,” uvedl Cimbala. Nyní vše záleží na Sněmovně, zda poslance Babiše státnímu zástupci vydá nebo ne.

K trestnímu stíhání už Andreje Babiše vydala Sněmovna v minulosti dvakrát, a to v září 2017 a následně v lednu 2018. O tom, zda tomu tak bude i nyní, by měl rozhodnout výbor o 16 členech, který by mohla vést poslankyně ANOa bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

Zprávy - další články

Doporučujeme