Bude zálohové výživné? Stát by mohl vyplácet až 2500 korun měsíčně!

4. dubna 2016·Zprávy·Redakce

Až 2500 korun měsíčně by mohl stát poskytovat za neplatiče alimentů jako zálohové výživné. Dostaly by ho rodiny s příjmem pod 2,7násobku životního minima. Po dlužnících by vyplacenou dávku pak vymáhal úřad práce.

Plánuje to ministryně práce Michaela Marksová, která se návrh obrysů zákona chystá předat vládě. Už loni s podobným záměrem ale v koalici neuspěla. “Neúplných rodin je kolem 500.000, ve 46.000 případů ročně rozhodují soudy o placení výživného, polovina lidí neplatí,” uvedla ministryně. K zavedení náhradního výživného se vláda zavázala v koaliční smlouvě.

Podle Marksové se ministerstvo spravedlnosti řešení situace samoživitelek po nástupu vlády ujmout nechtělo. S prvním návrhem takzvaného věcného záměru zákona přišel koncem roku 2014. Loni ho koalice odmítla. “ANO nechtělo novou sociální dávku. Říkalo, že se mají najít jiné způsoby. Ty leží na ministerstvu spravedlnosti. To během roku neudělalo vůbec nic, co by v této zemi pomohlo zlepšit situaci samoživitelek a samoživitelů,” kritizovala resort spravedlnosti Marksová.

Nynější návrh se od toho předešlého příliš neliší. Na zálohové výživné od státu by dosáhly rodiče s příjmem do 2,7násobku životního minima, jimž bývalý partner či partnerka alimenty neplatí. Dávka by činila maximálně 2500 korun měsíčně. Nezapočítávala by se do příjmu pro rozhodování o další pomoci od státu. Po dlužnících by vyplacenou podporu pak vymáhaly úřady práce. 

Poslechněte si

Zprávy - další články

Doporučujeme