“Buďme v modlitbách s Paříží”. Svět utěšuje Francouze po požáru katedrály Notre-Dame

15. dubna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: https://twitter.com/LaraaDaouk

Útěchu i rady nabídli v pondělí světoví politici Francouzům v reakci na rozsáhlý požár katedrály Notre-Dame v Paříži, která je symbolem města i celé země. Podporu vyjádřila Francii německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk i český premiér Andrej Babiš. Americký prezident Donald Trump navrhl, aby se hasiči pokusili bojovat s ohněm ze vzduchu.

Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy,” napsal na twitteru Donald Tusk. “Dnes (v pondělí, pozn. red.) jsme všichni s Paříží,” dodal.

Německá kancléřka označila katedrálu známou také jako Chrám Matky Boží za “symbol Francie a naší evropské kultury”.

Americký prezident Trump vyjádřil zděšení nad požárem, který zachvátil gotickou katedrálu. “Je to strašné dívat se na masivní požár katedrály Notre-Dame v Paříži. Možná by mohly být k uhašení použity létající vodní cisterny. Je třeba jednat rychle,” napsal na twitteru šéf Bílého domu.

Je mi smutno, když vidím ty hrozivé záběry pařížské katedrály Notre-Dame, která je zahlcena plameny. Napsal jsem SMS prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, pro kterého je to stejná tragédie jako pro celý francouzský národ,” napsal na twitteru Andrej Babiš.

A protože sám prožíval utrpení a zkoušky, umí přispět na pomoc těm, na které zkoušky přicházejí,” citoval na twitteru z bible mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. “Buďme v modlitbách s Paříží,” dodal.

Generální tajemnice UNESCO Audrey Azoulayová uvedla, že její světová kulturní organizace poskytne Francii pomoc, aby “zachránila a zrenovovala toto nedocenitelné dědictví”. UNESCO v Paříži sídlí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme