Budou Češi volit pouze v jeden den? Vnitro chystá i další změny

9. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česká republika se možná dočká novely volebního zákona, podle které by volby probíhaly pouze jeden den, nikoli dva. Návrh Ministerstva vnitra počítá i s tím, že by se mohlo hlasovat korespondenčně.

Součástí návrhu je mimo jiné i to, že by komunální volby měly stanovené pevné datum. Hlasovací lístky by navíc voliči obdrželi až ve volební místnosti od komise, a ne poštou. Pokud dojde ke shodě, pak by se změny mohly týkat už voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2021.

Návrhem se zabývají zástupci všech parlamentních stran, kteří se shodují zejména na tom, aby volby byly jednodenní. V současné době se volí vždy v pátek od 14 hodin do 22 hodin a v sobotu od 8 hodin do 12 hodin. Zatím není jasné, na kterém dni by se mohli zástupci shodnout.

Jsme už taková světová rarita, že máme dvoudenní volby. Jako vnitro jsme deklarovali, že zavedení jednodenních voleb by se muselo propojit s dalšími opatřeními, jako je například korespondenční hlasování a podobně,” uvedl pro deník Právo náměstek pro legislativu Petr Mlsna.

Další změnou by mohlo být zmíněné nerozesílání volebních lístků do schránek. “Asi milion voličů nebydlí na svých trvalých adresách, na které jim chodí volební lístky. Obvykle si je nevyzvedávají a nenosí si je do volebních místností z domu,” vysvětlil Mlsna s tím, že pokud se návrh schválí, pak by ke změně došlo možná až za deset let.

V budoucnu by mohl resort vnitra podle Mlsny přistoupit i na ochranné prvky na hlasovacích lístcích. To však podle náměstka nemá smysl uspěchat, protože se nejdřív musí proškolit i členové okrskových komisí, což podle něj zabere půl roku. Samotná příprava elektronických voleb je pak podle Vojtěcha Pikala (Piráti), místopředsedy Sněmovny, teprve na začátku. “Ve chvíli, kdy sjednotíme systém a zavedeme korespondenční hlasování, tak otevřeme cestu i k elektronickému hlasování,” uvedl Pikal pro Právo.

S jednodenními volbami má však problém například předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Marek Benda (ODS), jenž ve vyjádření pro Právo poukázal na zaměstnance, kteří by se kvůli délce směny nemohli k volbám dostavit. “Když má někdo dvanáctihodinovou směnu v práci, tak se k volbám nedostane. To by nemusel být problém, pokud bychom dovolili volit korespondenčně, ale nezaznamenal jsem vůli a nadšení ke korespondenčním volbám přistupovat,” sdělil.

Zprávy - další články

Doporučujeme