Budou modrotisk a vánoční ozdoby nově na seznamu UNESCO?

26. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Na seznam světového nehmotného dědictví Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) možná tento týden přibudou dva nové české zápisy, pokud podporu mezivládního výboru získá nominace modrotisku a tradiční krkonošské výroby vánočních ozdob. Zasedání výboru na Mauriciu začíná v pondělí a skončí v sobotu, celkem budou jeho členové rozhodovat o padesátce nominací na zápis do prestižního seznamu. Mezi uchazeči je například hudební styl reggae z Jamajky, velbloudí a koňské dostihy v Ománu, irská hra hurling, slovinská krajka nebo výzdoba rikš v Bangladéši.

Česko dosud u UNESCO uspělo s pěti nominacemi na zápis do seznamu nehmotného dědictví – naposledy v roce 2016 byla přijata společná nominace se Slovenskem na zápis loutkářství. Také letos je jedna z nominací mezinárodní: o zápis textilní tiskařské techniky modrotisk se Česko uchází spolu se čtyřmi dalšími zeměmi – Rakouskem, Německem, Slovenskem a Maďarskem.

Modrotisk se k dekoraci látek používá od 18. století a některé matrice na tisk v převážně rodinných dílnách jsou až 300 let staré a užívá je někde až sedmá generace tiskařů, zdůraznila pětice zemí ve své přihlášce. Matricemi se na látky tiskne chemická směs, která později zabrání jejímu obarvení, takže vytištěné vzory zůstávají bílé.

Výhradně českou nominací na zápis do seznamu UNESCO jsou naproti tomu vánoční ozdoby z dutých skleněných perliček, které se už více než sto let vyrábějí v Poniklé na Semilsku. Tamní sklárna nabízí přes 20.000 vzorů ozdob z foukaných perlí a trubiček, některé pocházejí až z počátku minulého století. Manufaktura, která zaměstnává padesátku lidí, funguje na stejném místě od roku 1902.

Seznam nehmotného dědictví zahrnuje různé zvyky, tradice nebo kulturní události. Doplňuje tak známější soupis světového kulturního a přírodního dědictví, na kterém jsou stovky hor, jezer, národních parků, budov, ale i celých měst.

Na seznamu nehmotného dědictví má Česko zatím pět zápisů. Kromě zmiňovaného loutkářství je to sokolnictví, slovácký tanec verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a jízdy králů na jihovýchodě České republiky. Česká Národní rada pro tradiční lidovou kulturu nedávno navrhla ministru kultury Antonínu Staňkovi, aby v budoucnu usiloval i o další nominace, a zmínila se konkrétně o technologii pivovarnického bednářství, technologii ručního tkaní na Horňácku, dudáckou tradici v České republice a ruční výrobu žinylkových textilií v Hlinsku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme