Budou Vánoce na sněhu nebo na blátě? Podívejte se na aktuální předpověď

14. prosince 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Pokud jste očekávali, že dodatečně přijede Martin na bílém koni, tak vás bohužel budeme muset zklamat. Podle meteorologů nemáme očekávat žádné velké sněžení. Poslední předvánoční týden se tak ponese v duchu mírné zimy. Na některých místech Česka si lidé mají dát pozor na ledovku a námrazu. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V pondělí přes naše území bude proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Z úterý na středu bude přes střední Evropu postupovat k východu nevýrazná studená fronta, který se bude postupně rozpadat. To zapříčiní v dalších dnech příliv teplejšího vzduchu od jihozápadu.

 

V pondělí bude nízká oblačnost, na některých místech se můžeme těšit i na sluníčko. Ráno a večer si musíme dát ale pozor na mrznoucí mlhu. “Zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a Oderských vrchů se večer začne místy tvořit ledovka a námraza, ” uvedl meteorolog na stránkách ČHMÚ. Teploty se pak budou pohybovat v rozpětí mezi 1 až 6 stupni Celsia přes den.

V úterý se trošku ochladí. Bude většinu dne zataženo s nízkou oblačností. Noční teploty se budou pohybovat mezi 3 až – 1 stupněm. Na Moravě a ve Slezsku pak mohou místy teploty spadnout až k – 4 °C. Přes den pak bude okolo třech stupňů.

Druhá polovina týdne

Ve středu na některých místech vysvitne i sluníčko. Místy ale musíme počítat se slabým deštěm, mrholením a mlhami, které mohou být i mrznoucí. Někde dokonce bude slabě sněžit. Teploty v noci spadnou na – 2 stupně. Přes den se pak dostanou ke 4 stupňům Celsia.

 

V druhé polovině týdne. Nás pak čeká zataženo s nízkou oblačností. Dá se očekávat i námraza. Teploty se pak budou pohybovat od – 2 °C  do 6 °C přes den. O víkendu pak počasí nebude o nic lepší. V noci může být na některých místech sice tepleji, okolo třech stupňů. Bude ale zataženo a dá se předpokládat postupně místy sněžení nebo mrholení, které může způsobovat ledovku.

Vánoce

Období Vánoc bude podle meteorologů spíše teplotně nadprůměrné. Nejchladnějším týdnem bude až období od 28. prosince do 3. ledna, kdy noční teploty klesnou až k – 5 °C a přes den se budou pohybovat okolo nuly. Co se týče sněhu, tak předpověď mu moc nenahrává. Meteorologové jsou spíše skeptičtí a přiklání se k variantě Vánoc strávených na blátě.

Zprávy - další články

Doporučujeme