Časopis Sports Illustrated poprvé představil modelku v hidžábu a burkinách

3. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / halima

Americký časopis Sports Illustrated poprvé v historii představí ve svém plavkovém vydání modelku v hidžábu a burkinách. Muslimka Halima Adenová je první ženou, která pro květnové vydání prestižního magazínu nafotila sérii snímků s tradiční pokrývkou hlavy a plážovým oděvem zahalujícím celé tělo.

Koupací oblečení, jehož nošení muslimkami na veřejnosti ve Francii a některých dalších evropských zemích vyvolává spory, není ani ve Spojených státech běžně k vidění. Američanka somálského původu Adenová se o jeho propagaci postarala už před téměř třemi lety.

Tehdy se jako devatenáctiletá dostala do finále soutěže krásy Miss Minnesota, když měla místo pravidly vyžadovaných plavek burkiny a na hlavě hidžáb. Svůj oděv tehdy označila za věc sebevědomí a identity.

View this post on Instagram

Beauty comes in all shades and I am so honored to announce my @uomabeauty cosmetic campaign!! It’s the first Afropolitan make-up line with 50+ shades of foundation ?Available at @theofficialselfridges in the UK & @ultabeauty in the US. #UOMAtribe #riseupUOMA #beautifuluprising

A post shared by Halima (@halima) on

Adenová se kvůli bojům v zemi původu svých rodičů narodila a do sedmi let vyrůstala v uprchlickém táboře v Keni, než se rodině podařilo získat azyl v USA. Nyní s ní fotograf amerického časopisu zaletěl do Keni, kde pořídili na pobřeží i přímo ve vodě snímky v pestrobarevných burkinách.

View this post on Instagram

Eid vibes ♥️???

A post shared by Halima (@halima) on

“Stále myslím na to, jak jsem tady jako šestiletá žila v uprchlickém táboře… Myslím, že to je příběh, který by nikdo nevymyslel,”řekla modelka magazínu o krátkém návratu do Afriky.

View this post on Instagram

Thank you @kevintachman for capturing these beautiful @bof pictures ♥️? #nyfw

A post shared by Halima (@halima) on

Rozhodnutí zapózovat v muslimském oděvu populárnímu časopisu může být podle ní inspirací pro mnoho muslimek. “Mladé dívky, které nosí hidžáb, by měly mít v každé části společnosti ženy, k nimž mohou vzhlížet,”dodala.

Zdroj: ČTK

View this post on Instagram

@itsnotsonia ?♥️ @dolcegabbana

A post shared by Halima (@halima) on

Zprávy - další články

Doporučujeme