Částečné zatmění Slunce bude vidět po šesti letech! Jedinečný úkaz vám ale může poškodit zrak

10. června 2021·Zprávy·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Ve čtvrtek nás čeká jedinečná podívaná. Okolo poledne nastane částečné zatmění Slunce. Jde o úkaz, který nastane po dlouhých šesti letech a odstartuje sérii sedmi částečných zatmění až do roku 2030. 

Ve čtvrtek mezi 11:44 a 13:36 letního středoevropského času nezapomeňte na jedinečný úkaz, který se objeví na obloze. Bude se jednat o první ze sedmi zatmění, které nastanou mezi roky 2021 až 2030. To čtvrteční dosáhne svého maxima ve 12:39 a zakryje zhruba jednu pětinu slunečního disku. Speciální je tento den i v tom, že ve 12:52 nastane novoluní ve znamení Blíženců.

Dříve se tvrdilo, že zatmění Slunce je předzvěstí špatných zpráv, starostí a smutku. V okamžiku, kdy se nachází Měsíc ve fázi novu na přímce mezi Sluncem a naší planetou, může zakrýt sluneční disk nebo jeho část. My budeme mít možnost tento rok vidět z našeho území částečné zatmění Slunce. To samé platí i pro obyvatele v dalších částí Evropy, v severní Asii a části Atlantiku. V Kanadě, částech Sibiře nebo Grónsku se objeví pás prstencového zatmění.

Poslední zatmění jsme u nás mohli pozorovat v roce 2015. Dalšího se dočkáme příští rok na podzim, ale na to další si budeme muset počkat až do roku 2025. Zatmění Slunce je nejlepší pozorovat z hvězdáren, ale jestliže se rozhodnete jej pozorovat sami, dbejte na bezpečnost. Část Slunce, která nebude zakryta, bude totiž vyzařovat velmi intenzivní světlo, které vám bez bezpečnostních brýlích může poškodit zrak. Na Slunce byste se neměli dívat přímo do dalekohledu bez filtru.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme