Centrum Aktip, kde se »kadila rakovina«, končí. Nahradí ho platforma Jednotné medicíny

10. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Doktorka Jarmila Klímová. Zdroj: Reprofoto Youtube / Alchymistické Litoměřice

Když se řekne AKTIP, většina Čechů si vybaví dokument České televize s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím. Na záběrech skryté kamery v něm slyšíme hovořit zaměstnance institutu o tom, jak kdosi "vykadil rakovinu", či radit pacientce, aby si jako součást léčby "našla milence". Toto centrum nyní ohlásilo, že ukončilo svou činnost. Jeho zaměstnanci však kariéru na hřebík nevěší. Založili novou platformu Jednotné medicíny, kde budou pod novým názvem v praxi pokračovat.

Loni odvysílaný dokument České televize Infiltrace: Obchod se zdravím přitáhl k centru Aktip značnou pozornost ze strany veřejnosti. V rámci natáčení centrum navštěvovala Ivana Lokajová, která za pomoci skrytých kamer nahrávala, jak to v poměrně drahé léčebné instituci chodí.

Lokajová se v centru mimo jiné dozvěděla, že jí hrozí rakovina, a psycholožka jí následně doporučila najít si jako prevenci milence, a nebo podstoupit detoxikační kúru, po které lze rakovinu jednoduše “vykadit”.

Kontroverzní centrum od té doby čelí kritice a policie řeš trestní oznámení, které na Aktip podala obecně prospěšná organizace kverulant. “Uváděli lidi v omyl tím způsobem, že se tvářili, že budou léčeni podle nejnovějších poznatků západní medicíny a k tomu navíc ještě že dostanou jakýsi alternativní přístup, a tak to nebylo. Nebyla tam dokonce ani diagnostika, tedy aby lékař určil, co pacientovi vlastně je,”popsal Radiožurnálu ředitel organizace Vojtěch Razima.

Vedení Aktipu dokument odmítlo jako tendenční a zmanipulovaný a jeho ředitelka, psychiatrička Jarmila Klímová, si postěžovala, že je “účelově sestříhaný”. Na legitimitě prováděné práce a léčebných postupech Klímová nadále pevně trvá.

Centrum nyní na svých internetových stránkách ohlásilo konec činnosti, jeho pracovníci však rovnou přechází pod nově vytvořenou platformu Jednotné medicíny, která plánuje na praxi Aktipu navázat.

“Vážení a milí přátelé, AKTIP, tak jak jste ho znali, již přestal existovat. Na místo něj se tvoří nástupnická platforma Jednotné medicíny, která již dnes sdružuje daleko více odborníků, než byl původní koncept,”píše se na oficiálním Facebooku konzultačního a terapeutického institutu.

“Nyní jde vývoj dál a do daleko širších koncepcí. Brzy se potkáte s nástupní platformou zde na fcb i v odkazech na stránkách Jarmily Klímové,” slibuje Aktip. “Navíc pro všechny, kteří se chtějí dále vzdělávat, otevíráme od podzimu nový seminářový cyklus Jednotné medicíny, na který se budete moci přihlásit. Takže se vlastně vůbec neloučíme,” stojí v oznámení.

Vážení a milí přátelé, AKTIP, tak jak jste ho znali, již přestal existovat. Na místo něj se tvoří nástupnická platforma…

Zveřejnil(a) AKTIP dne Pondělí 8. dubna 2019

 

Zprávy - další články

Doporučujeme