Černý pátek se blíží: Jak zvládnout výprodejové šílenství? Poradíme vám

16. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

shutterstock

Fronty, boj o zboží, dovolená za účelem efektivních nákupů? To je Black Friday, tedy Černý pátek, který se nezadržitelně blíží. A slevy jsou obrovské - mnohdy až 70 procent! Jen je třeba hlídat přesný termín, kterého se týkají. Někde probíhá tato akce celý týden, jinde jde pouze o pátek. Kde se Black Friday vzal, co znamená a jak nakoupit tak, abychom opravdu ušetřili? Zjistili jsme vše, co je potřeba vědět, abyste si tenhle den užili.

Většině z nás se při spojení Black Friday matně vybavuje látka základní školy, kdy jsme se učili o krachu newyorské burzy v roce 1929. A právě po něm se ceny razantně snížily. Od té doby pořádají tohle slevové šílenství obchodníci dobrovolně nejen ve Státech, zapojuje se pravidelně i Česká republika. A před Vánoci se to navíc docela hodí, nemyslíte? Ježíšek už pomalu klepe na dveře, tak proč se nepřipravit. Ušetřit chceme přece všichni a marketingová akce, kterou Černý pátek bezpochyby je, dokáže rozproudit krev v žilách i těm, kteří jinak nákupům neholdují. Slevy se totiž netýkají pouze kamenných obchodů – internetové obchody berou v tento den útokem tisíce lidí.

Jaké kategorie zboží se v tento den vyplatí kupovat nejvíce?

  • Elektronika – bezpochyby se ty největší slevy týkají počítačů, mobilních telefonů a televizí
  • Kosmetika 
  • Oblečení
  • Parfémy
  • Vybavení bytů a domů

Na co pozor?

Je třeba myslet na to, že jde primárně o tah obchodníků a ne o dobrovolnickou akci pro odběratele – slevy se tedy zřídka týkají veškerého zboží včetně novinek. V akci jsou tak již jednou zlevněné produkty či daný okruh produktů.

Některé obchody také vyhlašují mnohaprocentní slevy, které jsou ale počítány od data, kdy se zboží poprvé uvedlo na trh, tedy někdy i dlouhé roky dozadu. Předem si raději slevu ověřte například na internetu u různých srovnávačů cen.

Kdo dřív přijde, ten dřív platí

Fronty se v kamenných obchodech většinou tvoří ještě dlouho před zahájením prodeje a v eshopech jsou ty nejlepší kousky většinou vyprodané během chviličky. Buďte připraveni i na to, že se o zboží možná budete přetahovat s někým, kdo si na něj také brousí zuby. Jde o fér hru – přijít, vybojovat, zaplatit.

Zprávy - další články

Doporučujeme