Češi jsou skeptičtí k podnikání, bojí se selhání

14. března 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Češi jsou k vlastnímu podnikání skeptičtí. Podle nich nejsou příznivé podmínky, vadí jim legislativa a bojí se vlastního selhání. Navzdory tomu více než polovina lidí vnímá soukromé podnikání jako lákavou možnost pracovní kariéry. Vyplývá to z průzkumu agentury GfK pro společnost Amway.

Třetina dotázaných uvedla, že považuje současnou ekonomickou situaci za příznivou pro založení a fungování vlastní živnosti či podnikání. Ekonomika v Česku přitom loni rostla o 4,5 procenta a podle analytiků by měl růst pokračovat i letos, ačkoliv zřejmě kvůli postupnému vyčerpání kapacit zpomalí.

Za problém při podnikání Češi považují legislativu, která podnikatelům mnohdy komplikuje práci. Systém legislativy kolem podnikání považuje za lehce srozumitelný 28 procent lidí. “Pravděpodobně se však jedná o celoevropský problém, neboť podobný výsledek průzkum ukázal i v rámci EU,” uvedla agentura.

Zhruba čtvrtina Čechů také uvedla, že je v podnikání ochotna riskovat své selhání. V evropském i celosvětovém průměru jsou lidé odvážnější, tento poměr se pohybuje nad 40 procenty.

Soukromé podnikání přitom 54 procent lidí vnímá jako lákavou možnost pracovní kariéry, což platí zejména u mladších a vzdělanějších lidí. “Jistou roli hraje fakt, že mladá generace je jazykově vybavenější a má potřebné znalosti technologií. Navíc zde máme stále více úspěšných start-upů, jež vyrostly z malých firem do mezinárodního významu. Tyto společnosti tvoří důležité příklady toho, že podnikání je zajímavá alternativa k běžnému zaměstnání,” uvedl Martin Lukeš z Katedry podnikání Vysoké školy ekonomické.

Lidé ale vyjadřují mírnou nedůvěru k českému vzdělání. Méně než polovina, 45 procent, z nich si myslí, že české vzdělávání přispívá k získání potřebných podnikatelských znalostí a dovedností.

Průzkumu se v ČR zúčastnilo 1007 lidí. Na stejné otázky odpovídalo celkem 49.000 lidí ve 44 zemích.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme