Češi mohou lidem v nouzi darovat jídlo. Kde v rámci sbírky potraviny předat? MAPA

11. listopadu 2017·Zprávy·Redakce

Národní potravinová sbírka, ilustrační foto. ČTK

V Česku se dnes od 08:00 do 20:00 koná národní potravinová sbírka. V 750 obchodech mohou dárci zakoupit jídlo a drogistické výrobky a přímo na místě je věnovat potřebným. Zboží, které převezmou dobrovolníci v zástěrách s logem akce, poputuje do potravinových bank v regionech a do organizací na pomoc rodinám a seniorům v nouzi či do dětských domovů. V minulém roce se podařilo shromáždit 312 tun jídla a drogistického zboží.

Ve sbírkovém nákupním košíku mohou být masové a zeleninové konzervy, polévky v sáčku, cukr, luštěniny, těstoviny, rýže, olej, med, čaje, mouka, trvanlivé mléko, džusy, dětské výživy i sladkosti pro děti. Nákupní seznam s potravinami i drogistickým zbožím je ke stažení na stránkách www.potravinypomahaji.cz. Zájemci na webu najdou i mapu prodejen, v nichž se sbírka koná.

MAPU a SEZNAM MÍST, kde se zapojit, najdete ZDE (Stačí kliknout na váš kraj)

Národní potravinovou sbírku pořádá platforma Byznys pro společnost s Armádou spásy, Nadějí, Charitou ČR a federací potravinových bank. Letos se koná pátý ročník akce. Pořadatelé chtějí nejen zajistit jídlo pro potřebné, ale také upozornit na plýtvání. Podle průzkumů až dvě pětiny Čechů vyhazují jídlo několikrát do měsíce. Za rok tak v odpadu skončí 115 kilo potravin na osobu, v přepočtu to představuje až 20.000 korun.

I když Česko patří k zemím s nejnižším podílem chudých, pod hranicí příjmové chudoby loni podle údajů statistiků i tak žil milion lidí. Bylo to 9,7 procenta obyvatel, tedy stejně jako v roce 2015. Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10.691 korun.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme