Česká firma poslala do Británie jedovaté panenky s podobiznou Kate Middleton

19. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Instagram (theroyalfamily), Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví ve své zprávě varuje před falešnými panenkami Barbie s podobiznou britské vévodkyně Kate Middleton. Podle českých úřadů figurky obsahují karcinogenní látky. Zboží mířilo především na britský trh, kde ji jej však koupilo už několik zákazníků.

Podle zprávy hračka pochází z Číny. Prodejcem v České republice je brněnská firma NINHBINH s.r.o. “Plastová panenka typu Barbie vysoká cca 30 cm, s dlouhými vlasy a s šaty různých barev. Panenka je balena v papírové skládačce s průhledem a s obrázkem královské koruny. Na skládačce jsou uvedeny anglické texty identifikující výrobek a další texty,” stojí ve zprávě resortu zdravotnictví.

Panenka obsahuje látku zvanou DEHP, což je zkrácený výraz pro di-(2-ethylhexyl)ftalátu. “Riziko obsahu di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány. DEHP působí na reprodukční orgány,” upozorňuje Ministerstvo zdravotnictví.

Je děsivé, že tak velké množství ftalátů se neustále používá při výrobě dětských hraček, obzvlášť když mají doživotní následky pro lidské zdraví,” uvedl pro britská média šéf institutu pro bezpečnost produktu Robert Chantry-Price, podle něhož je velmi pravděpodobné, že pokud se hračka dostane dětem a batolatům do rukou, začnou je dávat do pusy.

Zprávy - další články

Doporučujeme