Česká rodina strávila tři dny u polské dálnice. Rozbilo se jim auto a neměli telefony

25. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto Facebook /
Robert Krupowicz – Twój Burmistrz Goleniowa; Shutterstock

Česká veřejnost žije posledních pár dní příběhem rodiny z Náchodska, která na svou nedávnou dovolenou zřejmě nikdy nezapomene. Pětici turistů se totiž při zpáteční cestě porouchalo auto, neměli u sebe peníze a telefony měli vybité. Na pomoc čekali u polské dálnice neuvěřitelné tři dny.

Příběh rodiny z Náchoda zní jako z nějaké bláznivé komedie. Realita, kterou si Češi prožili, však měla mnohem blíže k hororu. Manželé se se svými třemi syny rozhodli, že si na léto naplánují společný výlet k moři. Protože však cestovní kanceláře požadovaly příliš mnoho peněz, rozhodli se vyrazit sami za sebe a vybrali si sousedící Polsko.

Za účelem cesty si za třicet tisíc pořídili sedmimístný Fiat Ulysse, jehož předchozí majitel rodinu ujistil, že je v pořádku. Po třech dnech koupání v Baltu však přišly první potíže. Když se rodina chtěla vrátit, zjistila, že vůz má vybitou baterii. Předpokládali, že to způsobila lednice, kterou měli v autě zapojenou, a s pomocí dalších řidičů nastartovali a z místa odjeli.

Pak ale přišly další problémy. Ve voze se objevily další poruchy. Zlomila se kladka řemenu k alternátoru  a řidiči, kteří rodině radili, jim další cestu výrazně nedoporučovali. Po osmi hodinách na parkovišti a zhruba 77 zlotými (cca 460 korun), které jim zbyly po dovolené, se však rodina rozhodla, že zkusí své šance a dojede nejdál, co to půjde.

Již po pár kilometrech však přestala dobíjet baterie a systém začal odpojovat různé přístroje. Auta, které se slábnoucími světly jelo po dálnici rychlostí padesát kilometrů za hodinu, si brzy všimla policie. Ta rodině nařídila, aby zajela na odstavné parkoviště, což Češi udělali.

Pak ale začalo peklo. Na pomoc totiž Češi čekali dlouhé tři dny. V blízkosti nebyla žádná vesnice ani benzinová pumpa, rychle jedoucí auta vždy jen prosvištěla kolem. Když už někdo zastavil, jakmile se dozvěděl, že rodina nemá žádné peníze, pokračoval dál. Pomohl až řidič kamionu, který zavolal místní strážníky.

Odtud naštěstí příběh pokračoval dobře. Čechům pomohli lidé z nedalekého města Goleniów. Majitelka hotelu je nechala zadarmo přenocovat a podnikatel zaplatil opravu jejich auta.

Smůlu přitom neměli jen manželé se třemi syny, ale i jejich příbuzná, která z Česka vyrazila na pomoc. Ta totiž špatně odbočila a místo do Polska dojela do Německa, kde jí došel benzín. Naštěstí však i její větev příběhu skončila dobře a nakonec se se svými příbuznými šťastně shledala.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme