Češka v Koreji: V obchodech dochází roušky, virus vyvolal paniku

25. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Ještě před týdnem šíření nového koronaviru život v jihokorejském velkoměstě Tegu příliš neovlivňoval, v posledních dnech se ale situace kvůli novým případům nákazy dramaticky změnila. Skoro každý den vláda rozesílá upozornění na mobilní telefony a mnoho lidí panikaří, z obličejových masek se stalo nedostatkové zboží. Tak v úterý dění ve městě ČTK popsala Češka Anna Povolná, která v Tegu od podzimu studuje korejštinu. Má za to, že úřady situaci zvládají dobře, a že nad panikou přece jen převažuje racionální přístup.

Novou textovou zprávu s oficiálními informacemi obdržela stejně jako místní obyvatelé na svůj mobilní telefon i v úterý. “Nejdřív jsme si mysleli, že došlo k uzavření města Tegu, protože o tom korejská vláda několik posledních dní diskutovala… Ale po chvíli to vysvětlil náš studijní koordinátor s tím, že jen nemáme příliš chodit na místa, kde je hodně lidí, musíme všude nosit masku a tak dále,” vylíčila 28letá Povolná.

Počet pacientů, u nichž se potvrdil výskyt čínského koronaviru, v posledních dnech v Jižní Koreji prudce stoupá. Dnes narostl už skoro na 1000, přičemž většina případů je spojena s jistým kostelem v Tegu, kde se schází členové náboženského hnutí Sinčchondži. Onemocnění COVID-19 už v Jižní Koreji podlehlo 11 lidí.

“Od čtvrtka musíme všichni povinně nosit masky i uvnitř budov a u všech vchodů do domů a ve výtazích jsou desinfekční gely,”popsala česká studentka preventivní opatření. Patří mezi ně také odklad začátku letního semestru, menší obchody zase přerušují provoz kvůli nedostatku zákazníků.

“V sobotu vydala katolická diecéze v Tegu prohlášení, že na další dva týdny jsou zrušeny všechny mše a bohoslužby v katolických kostelích. (…) Tak jsme se v neděli modlili s kamarádem sami na koleji. V maskách,” uvedla Povolná, která je praktikující křesťankou.

Ve čtvrtém největším městě Jižní Koreje ovšem podle ní aktuálně panuje “klid a nuda”, protože “obecně jsou teď lidi spíš doma, nebo jezdí jen auty”. Mezi místními se pochopitelně šíří panika, podle Povolné je ovšem tento aspekt silnější mimo Tegu a na internetu, přičemž emoce “skoro vždy” pramení z předsudků vůči cizincům. “Spousta lidí, a to i v mém okolí, nadává, že korejská vláda nezakázala čínským studentům návrat do Koreje,” uvedla.

Problémem ovšem podle rodačky z Moravy začíná být dostupnost obličejových roušek a dalšího zdravotnického materiálu. “V pátek jsem si jela koupit masky a ethanol, ve třech obchodech a lékárnách už nic neměli a v posledním obchodě měli jen pár masek – jednu asi za 50 Kč. V sobotu jsem naštěstí sehnala dalších pět ve velkém supermarketu, ovšem dostala jsem je až poté, co jsem si o ně řekla,” popsala situaci a připojila odkaz na fotografie front před místními obchody.

Roušky jsou přitom v těchto dnech v Tegu nedílnou součástí veškerých společenských aktivit, a výjimkou nebyl ani pondělní fotbalový zápas univerzitních studentů. “Bylo nám řečeno, že musíme hrát v maskách, jinak nám nedají klíče od hřiště. Zkuste si v té masce jen normálně chodit, natož hrát fotbal,” povzdechla si Povolná.

Celkově má ale pocit, že korejské úřady situaci zvládají dobře a že racionální uvažování u místních nad panikou převažuje. Zpět do vlasti se zatím nechystá a důvěřuje místnímu zdravotnictví. “Jen mě mrzí, že místo cestování po Koreji strávím prázdniny nejspíš jenom v našem kampusu,”shrnula své pocity.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme