České studentky zabodovaly na mezinárodním právnickém klání, porazily i Harvard

14. prosince 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Na Univerzitu Karlovu se vracejí se vzácnou trofejí. Je o to vzácnější, neboť českému týmu se v prestižní právnické soutěži podařilo porazit i Harvard. Čtyři studentky z UK se v konkurenci stovky škol umístily v ústním kole na druhé místě, v celkových výsledcích pak na místě čtvrtém.

 „Naše příprava byla v porovnání s prestižními univerzitami tak trochu narychlo. Začaly jsme v srpnu a byla to každodenní práce při zaměstnání a brigádách,“ uvedla Helena Švandová, jedna z členek týmu, pro server iHned. Helena Švandová.

Do bostonského finále soutěže FDI Moot se probojovalo celkem 48 skupin, jak informoval server info.cz.  Jak takové právnické klání probíhá? Prostřednictvím simulovaných arbitráží mezi státním a soukromým sektorem. Studenti zkoušejí zastávat stanoviska obou stran sporu. Jejich  schopnosti argumentace poté posuzuje odborná porota, která sestává z právníků a profesorů.

Není to poprvé, kdy se Univerzita Karlova soutěže účastní. Letos se v ústním kole utkala s indickou univerzitou, která je jen o malý kousek porazila. Zástupkyně pražské univerzity Helena Švandová, Nikola Klímová, Zuzana Strnadová a Katarína Kruľová podaly i přes to skvěle reprezentovaly Českou republiku a dosáhly krásného výsledku, ke kterému jim gratulujeme!

Global Oral Finals 2017 – Trindade v. Jennings; Arbitrators: Ms Jessica Beess und Chrostin, Professor William W. Park, Ms. Carol Ludington

Zveřejnil(a) FDI Moot dne 8. listopad 2017

Zprávy - další články

Doporučujeme