Česko čeká teplotní skok! Z krutých mrazů se oteplí až o 20 stupňů

28. února 2018·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Mráz zůstane v Česku i v dalších dnech. Na severovýchodě republiky bude o nadcházejících dvou nocích místy kolem minus 19 stupňů Celsia, na ostatním území budou teploty v noci na čtvrtek mezi minus 12 až minus 16 stupni a v noci na pátek mezi minus osm až minus 13 stupni. Poté se noční mrazy zmírní a přes den bude kolem nuly nebo nad ní. ČTK to sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

“Mezi mohutnou tlakovou výší nad Skandinávií a tlakovou níží nad jihovýchodní Evropou k nám nadále proudí velmi studený vzduch od severovýchodu až východu,” uvedli meteorologové k důvodům trvajícího mrazivého počasí v Česku.

Obyvatelé Moravskoslezského a Olomouckého kraje by podle meteorologů měli počítat s velmi silným mrazem od středečních 18:00 do pátečních 10:00. Pro ostatní kraje platí na stejnou dobu upozornění meteorologů před silným mrazem.

Mráz trápí Česko od víkendu a v pořadí třetí noc za sebou byly na řadě měřicích stanic překonány teplotní rekordy. Na severu Moravy podle dostupných informací připravil mráz o život zřejmě i šest lidí, příčinu jejich úmrtí ale musí ještě potvrdit pitva.

Meteorologové v souvislosti s počasím proto doporučují, aby malé děti, nemocní a staří lidé při mrazu omezili pobyt venku. V případě, že se tomu nevyhnou, se chránili několika vrstvami teplého oblečení a teplou obuví. Současně by se lidé měli vyvarovat pití alkoholu, který rozšiřuje cévy, a tím dochází k vyšším tepelným ztrátám. Proti prochladnutí naopak pomáhá pohyb a teplé nápoje a jídlo.

Příští týden by už měly mrazy polevit a postupně by se mělo oteplovat. Do Česka začne proudit teplejší vzduch od jihozápadu a podle výhledu meteorologů rtuť teploměru v denních maximech stoupne k osmi stupňům nad nulou. Česko tak čeká velký teplotní skok.

Zdroj: ČTK / F1

Zprávy - další články

Doporučujeme