Česko je nejnezdravější zemí světa, uvádí britská studie

26. září 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Česká republika je nejnezdravější zemí na světě, pokud jde o kombinaci konzumace alkoholu a tabáku a o počet obézních lidí. V první desítce je devět bývalých komunistických zemí ve střední a východní Evropě, desáté jsou Spojené státy s Litvou.

Na druhém místě je Rusko, na třetím Slovinsko, sousední Slovensko je páté. Vyplývá to ze srovnávací studie 179 zemí světa, o které informoval britský server Clinic Compare, který se opírá o veřejně dostupná data Světové zdravotnické organizace (WHO), americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) a Světové plicní organizace (WLA).

V Česku se v průměru na osobu ročně zkonzumuje 13,7 litru alkoholu a země je na 11. místě co do spotřeby tabákových výrobků. Celkově třetí Slovinsko je na šestém místě v množství vykouřených cigaret za rok, a sice 2637 na osobu. USA se do první desítky dostaly kvůli rozšířené obezitě, která postihuje 35 procent jejich obyvatel. Jinak nejobéznější jsou obyvatelé tichomořských ostrovů – Samoa má takto postiženo 41,6 procenta populace.

“Nejzdravější” zemí světa je v této srovnávací studii Afghánistán s pouhými 2,7 procenta obézních obyvatel. Země je také ve skupině 20 států světa, kde se nejméně kouří a pije alkohol. Do skupiny deseti “nejzdravějších” jsou zařazeny další velmi chudé země jako Guinea, Niger nebo Eritrea, Somálsko a Etiopie. Studie tak nezohledňuje okolnost, že jde o regiony postižené častým ozbrojeným násilím, opakujícími se epidemiemi a rozšířenou podvýživou.

Britský list The Independent ve svém komentáři uvádí, že obyvatelé České republiky vycházejí ze studie jako jedni z největších “ochmelků” na světě. Neupozorňuje ale na fakt, že konzumace je evidována zeměpisně, a tedy že se na ní podílejí například i zahraniční turisté, včetně těch britských, kteří hromadně pořádají víkendové nájezdní výlety do pražských restauračních zařízení.

Nejnezdravější země světa:

1.Česko
2.Rusko
3.Slovinsko
4.Bělorusko
5.Slovensko
6.Maďarsko
7.Chorvatsko
8.Polsko
9.Lucembursko
10.Litva, USA

Nejzdravější země světa:

1.Afghánistán
2.Guinea
3.Nigérie
4.Nepál
5.Kongo (Konžská demokratická republika)
6.Eritrea
7.Malawi
8.Somálsko
9.Mozambik
10.Etiopie

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme