Česko mělo loni nejvíc případů encefalitidy v EU. Víc nakažených mělo na světě jen Rusko

23. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Česko mělo loni nejvyšší počet případů klíšťové encefalitidy ze zemí Evropské unie. Případů bylo 712, což je nejvyšší počet od roku 2011. Víc nakažených ve světě zaznamenalo jen Rusko. Informace zazněla na zasedání Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu, informoval ve čtvrtek člen skupiny a předseda Lékařské rady center Očkování a cestovní medicíny Avenier Rastislav Maďar v tiskové zprávě.

Druhý nejvyšší počet nemocných mělo Německo, dále Švédsko, Litva a Švýcarsko. Klíšťata nakažená encefalitidou se vyskytují zejména v mírném klimatickém pásmu severní polokoule na evropském a asijském kontinentu, rozšiřují se ale podle odborníků do nových oblastí.

“Na příkladu Švédska se ukazuje, že se tato nemoc v souvislosti s oteplováním dostává stále severněji a zejména ve Švýcarsku i do vyšších nadmořských výšek. Tam došlo v posledním období k plošnému rozšíření nákazy a klíšťová encefalitida se vyskytuje už ve všech kantonech kromě Ženevy a Ticina,” uvedl Maďar.

Klíšťová encefalitida se nevyskytuje ve Španělsku, na většině území Francie, v jižní Itálii a v další oblastech, kde je velkou část roku velmi sucho a horko.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme