AKTUALIZUJEME: Česko si připomíná 17. listopad, na shromáždění DSSS přišla necelá stovka lidí

17. listopadu 2017·Zprávy·Karolína Stránská

Na pražském Albertově lidé uctili 17. listopadu státní svátek u památníku, který připomíná, že právě odtud vyšel 17. listopadu 1989 pochod studentů na Národní třídu.

 Na Národní třídě se od rána střídají politici, aby uctili památku 17. listopadu. S věnci a svíčkami dorazili k památníku zástupci většiny hlavních politických stran, ale také bývalý prezident Václav Klaus nebo herec Marek Daniel, který v roli Tondy Blaníka předvedl jeden ze svých satirických výstupů. Památku sametové revoluce přišel uctít i kandidát na prezidenta Jiří Drahoš.

Jako první z politiků zapálil u památníku svíčku předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který dorazil po osmé hodině spolu s dalšími politiky hnutí, například Karlou Šlechtovou, Robertem Pelikánem či Richardem Brabcem. Babiš se u památníku dostal do roztržky s několika svými odpůrci. Po hnutí ANO dorazili zástupci sociální demokracie, například předseda Senátu Milan Štěch či místopředseda ČSSD Petr Dolínek. Premiér Bohuslav Sobotka se k památníku chystá až večer.

Za hnutí STAN uctili památku 17. listopadu předseda Petr Gazdík spolu se spolustraníky Janem Farským a Vítem Rakušanem. Gazdík připomněl, že o svobodu je nutné stále bojovat, a to zejména v situaci, kdy hrozí, že vznikne vláda s podporou komunistické strany. Ta se podle něj od revoluce změnila pouze rétoricky. STAN u památníku vystřídali zástupci ODS v čele s předsedou Petrem Fialou.

Šéf TOP O9 Miroslav Kalousek po zapálení svíčky reagoval na předchozí slova Andreje Babiše o tom, že společnost je rozdělená. Podle něho není síla společnosti v jednotě, ale v uznání různosti. Jestli je společnost rozdělená, tak podle něj jen na ty, kteří přijímají nebo odmítají život ve svobodě.

“V několika posledních letech se šrouby osobní svobody každého z nás, ať už je to svoboda podnikání či soukromí, silně utáhly. Jsou to indikátory, které ukazují, jak rychle bychom mohli o svobodu přijít,” dodal Kalousek.

Ovacemi lidé u památníku přivítali prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Ten zavzpomínal, že v době pražských událostí 17. listopadu byl s komorním sborem, ve kterém zpívá, na festivalu v Jihlavě, takže se do událostí zapojil až o den později. Doplnil, že o svobodu a demokracii přijdeme tehdy, když si ji necháme vzít. Ocenil také roli bývalého prezidenta Václava Havla.

“Pravda a láska, které dnes někdo zpochybňuje a zároveň nazývá určitou skupinu lidí ‘pravdoláskaři’, to je něco, co nechápu. Snad každý chceme žít v pravdě a každý chceme prožít lásku,” uvedl. Krátce okomentoval také současnou politickou situaci a uvedl, že pokud by byl prezidentem, požadoval by po případné vládě zajištěnou většinu v parlamentu. Přítomní lidé Drahošovi vyjádřili podporu voláním “Drahoš na Hrad!”

Úctu přišel vyjádřit také Ivan Bartoš, předseda Pirátů. “Zažíváme každodenní boj za demokracii, nesmíme usnout na vavřínech. Tlaky z oblasti businessu a zahraničí existují a musíme si připomínat, že demokracie je dar, který se musí chránit a my se o to snažíme,” nechal se slyšet.

Méně přívětivého přijetí se na Národní třídě naopak dočkal předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura, který dorazil před Drahošem. Část přítomných ho uvítala pískotem a voláním “Hanba!”

Reportér Frekvence 1 sledoval průběh oslav přímo na místě. Vyzpovídal také několik občanů, kteří spolu s politickými zástupci přišli uctít národní svátek, jak vnímají dnešní den.

“Přišla jsem zavzpomínat, protože jsem zde byla v roce 1989 jako student. Každý rok chodím zapalovat svíčku a připomínat si, jak se máme krásně, když mám svobodu,” uvedla jedna z účastnic.

Na náměstí Republiky v Praze začala s půlhodinovým zpožděním demonstrace za sociální spravedlnost, kterou pod heslem Žít, ne dřít pořádají Mladí zelení, antikapitalistická Socialistická Solidarita a křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK. Pod zelenými a rudými prapory se sešlo přibližně 150 účastníků.

Na shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v dolní části Václavského náměstí dorazila podle policie ve 14:00 necelá stovka lidí. Kromě českých vlajek nesli někteří přítomní vlajky DSSS a slovenské LSNS. Předseda DSSS Tomáš Vandas označil ve svém projevu polistopadový vývoj za velké zklamání. Poslechnout si ho přišel i předseda republikánů Miroslav Sládek. Velkou pozornost této akci věnují policisté, na místě je antikonfliktní tým.

Řada lidí podle Vandase vidí, že vládnoucí elity po roce 1989 jsou stejně zkorumpované, jako ty předchozí. Současný vývoj označil za přerod k další totalitě. Nezměnily to prý ani nedávné volby, kterých se 40 procent lidí vůbec neúčastnilo a vzdalo se tak možnosti spolurozhodovat o směřování společnosti. Zisk 0,2 procenta hlasů pro DSSS v těchto volbách označil Vandas za prohranou bitvu. Věří ale, že čas Dělnické strany sociální spravedlnosti ještě přijde.

 

Zdroj: ČTK

 

Zprávy - další články

Doporučujeme