Česko trápí sucho. V některých oblastech je katastrofální, propady výnosů jsou obrovské, uvedl Jurečka

25. června 2017·Zprávy·Redakce

Suchem je v Česku nyní silně postiženo 11 okresů. Pokles výnosů u některých plodin může místně přesáhnout i více než polovinu obvyklé míry. Nejvíce postiženy jsou okresy na jižní Moravě a ve středních Čechách. Stát chce zemědělcům pomoci, konkrétní kroky bude znát s postupem žní za několik týdnů, řekl v sobotu ČTK ve Višňovém na Znojemsku ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka navštívil Znojemsko, kde mu zemědělci ukázali situaci na polích. V obci Višňové s nimi debatoval o dalších krocích. “Následky sucha jsou intenzivní, propady výnosů jsou obrovské,” uvedl Jurečka. Zmínil, že u některých plodin zemědělci na Znojemsku očekávají výnos kolem dvou tun z hektaru, standardně sklízejí mezi pěti až sedmi tunami. Přitom do porostů letos hodně investovali, protože ještě v dubnu vypadala situace před sklizní dobře. Pak ale přišlo velké sucho, které Znojemsko trápí pravidelně.

Zemědělci si při diskusi s ministrem stěžovali na nedostatečnou podporu. Jurečka mluvil o tom, že resort plánuje jak krátkodobou výpomoc, tak dlouhodobé řešení. Tím má být například změna hospodaření s krajinou. “Jsou to věci, na kterých už dnes pracujeme, objevují se nové skutečnosti. Provádíme aktualizaci průzkumu půdy,” uvedl Jurečka. Ministerstvo podle něj situaci bude dál sledovat. Je také možné, že se ještě zhorší, pokud dál nebude pršet. Konkrétní částku podpory dnes neuvedl. “Budeme dál dělat monitoring během dvou tří týdnů, uvidíme, jaká je kvalita, nejen výnos,” uvedl Jurečka.

Podle soukromého zemědělce Bohumila Němce letos sucho výrazně postihlo sever Znojemska a jižní část Vysočiny. “Vyhnuly se nám skoro všechny bouřky. Hlavní plodiny jako pšenice ozimá a ječmen se budou za chvíli sklízet a už jsou tak postižené, že je ani déšť nezachrání,” uvedl Němec. Podle něj je letošní rok jedním z nejhorších za posledních 30 let. Odhadl pokles úrody o 50 až 70 procent. Stát by podle něj měl zemědělcům škody kompenzovat nějakým systémovým řešením. Zmínil například fond těžko pojistitelných rizik. O fondu se mluví už dlouho, podle Jurečky by měl být připraven během dvou let.

 

Podle předsedy představenstva znojemské agrární komory Milana Ptáčka by měl stát letos suchým oblastem Znojemska poskytnout dotace. “U nás se to opakuje po dvou až pěti letech, jsme aridní oblast a srážky jsou minimální. Přijdeme místy až o 60 procent úrody, někde i o více,” uvedl Ptáček.

Sucho postihlo zemědělce už předloni. Zemědělci a pěstitelé lesních dřevin podali 3665 žádostí o náhradu škody v celkové výši 1,26 miliardy Kč. Peníze dostali během loňského září a října.

Zelináři si zatím na sucho nestěžují. V závodě Hamé ve Bzenci, který je největším českým výrobcem konzervované zeleniny, už začala hlavní sezona zpracování zeleniny. Odstartovala koprem a vzápětí se přidal i hrášek a pomalu začínají také okurky.

“Přestože celou jižní Moravu trápí letos opět sucho, s kvalitou a množstvím surovin je to zatím dobré,” uvedl Jan Vašinka, ředitel závodu Hamé v Bzenci. Firma je oproti loňsku v předstihu. “Kopr jsme stihli zpracovat během pár dní již minulý týden a nyní aktuálně zahajujeme i zhruba měsíční kampaň zpracování hrášku, kterého spotřebujeme stovky tun. Jak kopr, tak hrášek zpracováváme jako čerstvé suroviny, které odebíráme z bezprostředního okolí našeho závodu od místních moravských pěstitelů. Bohužel, každým rokem je složitější tyto suroviny z Česka získat, protože osevní plochy těchto plodin se zmenšují,” dodal Vašinka.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme