Česko vydalo ruského hackera do USA

30. března 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto.

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin byl dnes v noci transportován letadlem do USA. Na twitteru o tom informovala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová. O Nikulina usilovalo také Rusko.

Dnes krátce po půlnoci odletěl z Prahy do Washingtonu letoun ministerstva spravedlnosti USA, který se podle leteckých webů používá k transportu vězňů. Letadlo typu Gulfstream V podle webu flightaware.com přistálo v Praze v sobotu 24. března, dnes v 0:06 odletělo do Manassasu nedaleko Washingtonu, kde přistálo v 9:05 SELČ.

V polovině března Ústavní soud (ÚS) odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost Nikulinova vydání do USA i Ruska. Odklad měl trvat, dokud ÚS nerozhodne o Nikulinově stížnosti. “Stížnost jsme odmítli v úterý jako zjevně neopodstatněnou, ve čtvrtek odpoledne jsme to rozesílali účastníkům. Odůvodnění zveřejníme v úterý po Velikonocích,” uvedla mluvčí ÚS.

V březnu také pražský městský soud potvrdil, že Rus nemá nárok na humanitární azyl v ČR. “Bezprostřední a jedinou pohnutkou k podání žádosti (o azyl) byla snaha nebýt vydán. Jiný cíl jednání žalobce (Nikulina) dle názoru soudu vysledovat nelze,” zdůvodnila tehdy rozhodnutí soudkyně Dana Černá.

O Nikulinovi mluvil tento týden se svými českými kolegy šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je na návštěvě v Česku. Uvedl, že Washington nechce nic jiného než dodržení zákonů. Odmítl ale, že by se pokoušel vyvíjet nátlak na české představitele. Pelikán v únoru řekl, že ho prezident Miloš Zeman žádal, aby byl Nikulin vydán do Ruska, nikoli do USA.

Oceňuji, že ministr Pelikán nepodlehl nemístnému tlaku prezidenta Zemana, kancléře (Vratislava) Mynáře a dalších lidí z Hradu, aby byl Nikulin vydán do Ruska, a rozhodl o vydání tohoto hackera do země, vůči které se dopustil trestné činnosti,” uvedl na twitteru předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Nikulin byl od zadržení ve vazbě na Pankráci. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016. Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme