Český šachista Rausis podváděl na turnaji ve Štrasburku! Na záchodě měl telefon

14. července 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: twitter.com/RougeEag

Český šachový velmistr Igor Rausis byl přistižen při podvodu na turnaji ve Štrasburku, když na záchodě analyzoval svou právě hranou partii na mobilním telefonu. K porušení pravidel se osmapadesátiletý rodák z Ukrajiny přiznal a oznámil konec kariéry. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Bohužel, nemám žádnou zbraň na svou obranu. Ve čtvrtek večer jsem byl záběrem kamery přistižen, jak držím v ruce telefon během rozehrané hry. Nyní zaplatím nejvyšší cenu za porušení šachových pravidel,” řekl serveru Rausis, který je v současnosti v českém žebříčku druhý za dlouholetou domácí jedničkou Davidem Navarou.

Omluvil jsem se pořadatelům, že jsem svým chováním zničil regulérnost jejich turnaje. Podepsal jsem prohlášení, že jsem vinen v plném rozsahu. Samozřejmě také můžu slíbit, že ukončuji kariéru,” uvedl Rausis, který má lotyšské kořeny.

Podle generálního ředitele mezinárodní federace Emila Sutovského se bude případem zabývat nejen etická komise FIDE, ale také francouzská policie.

Lituji toho, co jsem udělal. Dostanu nejspíš doživotní trest zákazu činnosti, naprosto jsem si poničil své jméno a zničil jsem také důvěru všech svých kolegů a přátel,” řekl šachista.

Rausis zaznamenal velký výkonnostní vzestup až po 40. narozeninách a odborníci i soupeři ho dlouho podezřívali z podvádění. “Spousta hráčů i expertů o něm říkala, že hraje jako robot. Takové zlepšení v tomto věku bez podvádění je nemyslitelné. Proto jsme podali podnět nejen k FIDE, ale se situací jsme navíc obeznámili i jeho klub – Beskydskou šachovou školu,” řekl serveru Lidovky.cz předseda českého svazu Viktor Novotný. Z podvodu se však podařilo Rausise usvědčit až nyní.

Kvůli podezřelým výkonům ho svaz odmítal nominovat na reprezentační akce. “Pana Rausise jsme donutili k tomu, aby podal žádost k FIDE, že chce změnit občanství a reprezentovat jinou zemi,” uvedl Novotný. V minulosti hrál Rausis za Lotyšsko a Bangladéš.

V současnosti je na 53. místě žebříčku FIDE a je nejstarším hráčem v první stovce. Hodnocení má 2686 poté, co si ho v posledních šesti letech neustále navyšoval.

Podobný případ řešila FIDE v roce 2015, kdy byl při podvádění s mobilním telefonem přistižen gruzínský šachista Gaioz Nigalidze, který podezřele často odcházel během turnaje v Dubaji na toaletu. Nyní třicetiletý hráč přišel o titul velmistra a dostal zákaz startů na tři roky.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme