Chvojka: Altnerovi dědici mají právo se obrátit na Ústavní soud

18. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka hovoří s novináři při příchodu na schůzku předsednictva strany, které 18. května 2018 v Praze jednalo o kandidátech na ministry.

Dědici právníka Zdeňka Altnera mají právo obrátit se ve sporu s ČSSD na Ústavní soud. Novinářům to v úterý řekl předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka. Na tiskové konferenci ve Sněmovně dodal, že pokud obě strany kauzy nenaleznou cestu ke smírnému řešení, nižší soudy budou vázány názorem, který nedávno vyslovil Nejvyšší soud (NS), když spor táhnoucí se od roku 2000 vrátil v podstatě na začátek.

Altnerovi potomci Veronika a Patrik dnes na tiskové konferenci uvedli, že nedávný verdikt NS nebyl vítězstvím sociálních demokratů. Připravují podklady na dokazování, které bude nutné doplnit. O dalších krocích se rozhodnou po doručení plného znění rozsudku NS. Zvažují i to, že se obrátí na Ústavní soud.

“Mají právo se na Ústavní soud obrátit a chtít, aby posoudil celé to řízení. Je to jejich právo, ke kterému nemůžeme nic namítat. Očekáváme, že (případně) Ústavní soud shledá rozhodnutí v souladu s ústavním pořádkem,” řekl Chvojka. ČSSD by podle něj preferovala, kdyby se řízení nevracelo až na začátek.

Řešením by podle něj mohlo být, pokud by strany sporu nalezly vůli uzavřít dohodu prospěšnou pro obě z nich, aby byla záležitost jednou provždy “smetena ze stolu”.

“Ale pochopil jsem z vyjádření dědiců, že o to moc nestojí,” uvedl. Dodal, že nižší soudy budou vázány názorem NS. “Neočekávám proto žádný zvrat, z logiky věci by k němu nemělo dojít,” konstatoval.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme