Čína a USA budou opět jednat o tom, jak ukončit obchodní válku

29. června 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský prezident Si Ťin-pching se v sobotu na napjatě sledované schůzce na okraj summitu zemí G20 domluvili na pokračování jednání o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Šéf Bílého domu označil setkání se Siem za "vynikající", obě země jsou podle něj nyní znovu "na správné cestě". Peking sdělil, že Washington ustoupil od zvažovaného záměru uvalit další cla na čínské zboží.

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kvůli sporu trpí světová ekonomika i finanční trhy. Společné rozhovory, jejichž výsledkem měla být obchodní dohoda, ztroskotaly v květnu. Nyní by v nich zástupci obou zemí mohli pokročit.

USA po jednání prezidentů prozatím odvolaly zvažované uvalení dalších cel na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem 300 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč), uvedla agentura Kjódó. Tento závazek potvrdila i čínská státní agentura Nová Čína.

Oba prezidenti vyjadřovali optimistická očekávání již při příchodu na dnešní jednání. Před jejím začátkem čínský prezident řekl, že dává přednost dialogu před konfrontací. Trump zase dal najevo, že pokud uzavře s Pekingem “spravedlivou” dohodu, půjde o historický úspěch.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme