Čínská studie varovala chovatele. Kočky jsou podle vědců vysoce citlivé na koronavirus

3. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Podle nejnovější studie jsou kočky domácí vysoce citlivé na koronavirus. Vědci proto doporučili všem chovatelům, aby s nimi pokud možno omezili kontakt. Před a po každém kontaktu s mazlíčkem by si lidé měli mýt ruce a pokud se u nich projeví nemoc COVID-19, měli by se se zvířetem stýkat co nejméně. Pokud vaše zvíře chodí ven, může se teoreticky nakazit od cizích koček.

Výzkumy na zvířatech byly v poslední době omezeny, po celém světě se ale objevila řada případů, kdy byl u domácích mazlíčků prokázán nový typ koronaviru a s ním i nemoc COVID-19. Vědci z Veterinárního výzkumného institutu Harbin v Číně nyní tvrdí, že obzvlášť kočky jsou na virus velmi citlivé. Podle britského deníku Guardian se virus snadno přenáší mezi kočkami.

Čínský experiment zahrnoval pět koček, které byly naočkovány vysokými dávkami viru. Tři z nich byly v klecích umístěny poblíž zdravých zvířat. Výsledky ukázaly, že jedna z předtím nenakažených koček nemoc od nakažených zvířat chytila, takže se vir mezi zvířaty přenáší kapénkami stejně jako u lidí.

Výsledky studie doplnily zprávy o kočce v Belgii, která se koronavirem zřejmě nakazila od své nemocné paničky. Poté, co žena onemocněla a byla v kontaktu se svou kočkou, objevily se u zvířete dýchací potíže a testy prokázaly přítomnost nového typu koronaviru.

V současné době ale neexistuje žádný důkaz, že by kočky z hlediska šíření nákazy představovaly pro lidstvo velkou hrozbu. Nejnebezpečnější nadále zůstává kontakt člověka s člověkem.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme