Cizinecká policie zadržela 11 Iráčanů: Místo v Německu skončili u Brna

5. března 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

12 Iráčanů i s převaděčem zadržela jihomoravská policie na dálnici z Brna do Prahy na cestě do Německa. Dvě rodiny byly umístěny do Přijímacího střediska pro cizince v Zastávce u Brna. Řidiči hrozí obvinění z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

V noci ze soboty na neděli zastavili kolem desáté hodiny večer jihomoravští cizinečtí policisté podezřelou dodávku. Vozidlo Mercedes-Benz Vito Tourer se podařilo zadržet na 192. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu na benzínové pumpě. Kromě řidiče v něm cestovalo dalších 11 osob původem z Iráku, na rozdíl od něj ale nikdo z nich neměl doklady ani platná víza.

Muž za volantem měl povolení k pobytu na území Německa. Dvě rodiny s celkem šesti nezletilými dětmi, které převážel, na tom však byly odlišně. Rodiny se balkánskou cestou dostaly do Maďarska, kde požádaly o mezinárodní ochranu. Nepočkaly však na konec řízení o poskytnutí ochrany a s pomocí ilegálního převaděče se vydaly na cestu do Německa přes Českou republiku.

Odbor cizinecké policie s nimi zahájil správní řízení o povinnosti opustit území. Obě rodiny byly převezeny do Přijímacího střediska pro cizince v Zastávce u Brna. Řidič čelí obvinění ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V případě odsouzení si za to může odsedět až dva roky za mřížemi.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme