ČR od pondělí uvolní opatření proti koronaviru. Z pátého stupně PES klesáme na čtvrtý

20. listopadu 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ministr zdravotnictví Jan Blatný vystoupil 20. listopadu 2020 na tiskové konferenci po jednání vlády. foto: ČTK

V Česku začne od pondělí rozvolňování opatření proti šíření koronaviru nového typu. Vláda v pátek schválila návrh, že se země posune v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého, který znamená mírnější opatření. Po zasedání kabinetu to novinářům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) doplnil, že za další týden, od 30. listopadu, by mohl v Česku začít platit stupeň třetí.

Obchody, které mají ze stávajících vládních opatření výjimku, budou moci být od pondělí otevřené do 23:00, kdy začne platit zákaz vycházení. Nyní musejí zavírat v 21:00. V prodejnách zůstane omezena kapacita 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka.

Tam, kde prodejci vyžadují vstup s vozíkem, bude platit výjimka pro rodiče s kočárky. Děti do šesti let se do kapacity nebudou počítat. Na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Zákaz nedělního prodeje platí dál

V platnosti nadále zůstane zákaz nedělního prodeje. S návrhem jeho zrušení dnes na vládu přišel ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Respektuje však argumenty epidemiologů, nebylo podle něj ani žádoucí, aby se porušoval nový protiepidemický systém (PES).

Havlíček navrhoval také zmírnění pravidla o ploše na jednoho zákazníka, a to na dva lidi na 15 metrů čtverečních. Uvítal, že byla schválena alespoň výjimka pro matky s kočárky a malé děti. Podle Blatného nově schválené opatření zmiňuje také režim pro doprovod handicapovaných lidí.

Nápor kolem zavírací doby se rozmělní

Společnost Tesco podle svého mluvčího Václava Koukolíčka hodlá možnosti mít otevřeno déle rozhodně využije. Bude se to týkat zvláště obchodů, které byly v minulosti v provozu do půlnoci nebo non-stop. “U dalších prodejen pak prodloužíme otevírací dobu do 22:00,”řekl Koukolíček.

Albert prodlouží provozní dobu do 22:00 u svých hypermarketů. “Nápor kolem zavírací doby ve 20:00 se tak podstatně rozmělní a zákazníci budou mít opět možnost vyhnout se špičkám. Lidé tuto otevírací dobu před restrikcemi využívali ke klidným nákupům a jsou na ni zvyklí,”uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Česká republika se v PES od pondělí přesune z nejvyššího, pátého stupně pohotovosti, do čtvrtého. V případě nákupních center a maloobchodů se kromě delší otevírací doby pravidla nemění. Umožněn je pouze prodej základních potřeb. Výjimku z opatření mají potraviny, drogerie, lékárny, optiky či květinářství. Možný je také provoz výdejen zboží. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř prodejen i před nimi a dohlížet na dodržování dvoumetrových rozestupů.

Čtyři kritéria PES

Systém PES hodnotí vývoj epidemie v Česku podle čtyř kritérií, každému přiřazuje bodovou hodnotu a jejich součtem je výsledné rizikové skóre, roli hraje i klesající nebo rostoucí trend. Podle jeho výše je země zařazena do jednoho z pěti stupňů, na který jsou navázána i opatření.

Nejpřísnější fialový stupeň začíná na 75 bodech, pod tento počet situace v ČR klesla minulou středu. Právě sedmidenní nezhoršování je podmínkou pro to, aby ministerstvo navrhlo zmírnění opatření. Pro zpřísnění stačí tři dny.

Co nás čeká na Mikuláše

O dalším uvolnění by vláda mohla rozhodovat v polovině příštího týdne. Vyplývá to z Havlíčkova vyjádření, že obchodníci by se o uvolnění podmínek prodeje plánovaných od 30. listopadu měli dozvědět zhruba pět dnů předem.

“Zatím jsme se o čertech, Mikuláších a andělech nebavili, epidemická skupina o tom diskusi vede,” odpověděl Blatný na dotaz o blížícím se svátku. Na otázku, jak budou vypadat vánoční trhy v adventním čase po stránce například hudebních vystoupení, odpověděl, že jejich uvolnění bude postupovat podle tabulky PES v kategorii kultury.

Zprávy - další články

Doporučujeme