ČSSD navrhne na ministra kultury Lubomíra Zaorálka

21. srpna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

ČSSD navrhne na ministra kultury svého poslance a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. ČSSD původně prosazovala do čela ministerstva svého místopředsedu Michala Šmardu, který se ale nominace tento týden vzdal po tříměsíčním sporu s prezidentem Milošem Zemanem o své jmenování. Hamáček už dříve vyjádřil přesvědčení, že se jmenováním nového kandidáta problém nebude.

Spor o vedení ministerstva kultury trvá víc než čtvrt roku. V polovině května podal demisi bývalý ministr Antonín Staněk (ČSSD), Zeman ji ale nepřijal. Premiér Andrej Babiš (ANO) poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání s koaličními stranami Staňka ke konci července odvolal, minulý týden ale oznámil, že Šmardu nepovažuje za kompetentního k vedení resortu. Babiš, který se dříve Šmardy zastával, se poté připojil k Zemanově kritice kandidáta.

O navržení Zaorálka dnes spekulovala média. Babiš v reakci na spekulace novinářům řekl, že v minulosti měl s bývalým ministrem zahraničí “různé výměny názorů”, ale v principu s ním problém nemá.

Zprávy - další články

Doporučujeme