ČSSD zatím zvolila čtyři místopředsedy, mj. Maláčovou a Petříčka

1. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ministr zahraničí Tomáš Petříček vystoupil 1. března 2019 v kulturním domě Střelnice v Hradci Králové na volebním sjezdu sociálních demokratů.

Místopředsedy ČSSD se v pátek stali podle neoficiálních informací ČTK ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, ministr zahraničí Tomáš Petříček, starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda a poslanec Ondřej Veselý. Zvolili je dnes delegáti sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

O poslední volné místo se utkají místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel a zastupitelka Přibyslavi, bývalá mluvčí ČSSD a vlády Lucie Orgoníková. Druhé kolo tajné volby se uskuteční v sobotu. V tentýž den budou oficiálně vyhlášeny i výsledky kola prvního.

Z původního voleného vedení zůstávají v čele ČSSD jen předseda Jan Hamáček a dosavadní řadový místopředseda Roman Onderka, který se dnes stal statutárním místopředsedou.

Znovu už nekandidovali dosavadní místopředsedové Jaroslav Foldyna, Martin Netolický a Jana Fialová a o funkci se neucházel ani Jiří Zimola, který se pozice prvního místopředsedy sociální demokracie vzdal už loni na podzim. Jedno místopředsednické křeslo zůstalo po loňském mimořádném sjezdu neobsazené.

Ministr zahraničí Petříček v minulých dnech uvedl, že pokud na sjezdu neuspěje se svou kandidaturou na místopředsedu, zváží setrvání v ministerské funkci. Později svá slova mírnil. Staronový předseda ČSSD Hamáček navíc dnes zopakoval, že volba místopředsedů nebude mít vliv na možné změny ve vládě.

“Není vhodné spojovat osud stranické funkce s osudem vládní funkce. Ať ministři budou, či nebudou zvoleni, stále platí, co jsem říkal, že s prací našich ministrů jsem spokojen a žádné změny nechystám,” zdůraznil.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme