Cyklisté by mohli mít až 0,5 promile alkoholu, navrhuje Valenta

4. dubna 2018·Zprávy·Karolína Stránská

V Senátu se opět objevil návrh, který by cyklistům toleroval určité množství alkoholu v krvi. Na tiskové konferenci ho představil senátor Ivo Valenta (za Soukromníky), podle kterého je předkladatelů návrhu víc. Valenta navrhuje, aby policie cyklistům tolerovala až půl promile alkoholu v krvi. V Senátu v roce 2016 obdobný návrh uspěl, počítal s tolerancí alkoholu za řídítky až do úrovně 0,8 promile alkoholu v krvi.

Valenta chce bojovat za vinařské cyklostezky a chce, aby si cyklisté mohli stejně jako v Rakousku nebo na Slovensku dát sklenici vína nebo piva. Navržená tolerovaná úroveň alkoholu je podle něj hodně obdobná jako v okolních zemích. “Na Slovácku se i díky vysokým dotacím postavila hustá síť vinařských cyklostezek a dalších cyklistických tras, které propojují významné turistické cíle a přinášejí velký potenciál nejen v rámci rozvoje cestovního ruchu, ale také v oblasti vzniku podnikatelských příležitostí, které vycházejí z genius loci Slovácka,” uvedl Valenta v tiskové zprávě.

S předchozím návrhem v roce 2016 přišla skupina senátorů v čele s tehdejším místopředsedou Senátu Zdeňkem Škromachem (ČSSD). Návrh tehdy odmítlo ministerstvo dopravy. Poté, co uspěl v Senátu, se jím měla zabývat Sněmovna, která se k tomu ale do voleb nedostala. Sněmovna však už v roce 2015 odmítla schválit poslanecký návrh, který cyklistům nebo jezdcům na zvířatech umožňoval jízdu s 0,5 promile alkoholu v krvi.

Valenta věří tomu, že když už Senát jednou takový návrh schválil, schválí ho opět, a že nová Sněmovna v povolebním složení už jeho návrh podpoří.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme