Dagmar Honsová: Druhá polovina září přinese méně oblačnosti i srážek. Čeká nás pozdní léto

1. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Meteoroložka Dagmar Honsová. (Foto: Frekvence 1)

Konec prázdnin byl poněkud chladnější a deštivější než jsme byli v posledních letech zvyklí. Jaké počasí nás ale čeká v září? Dočkáme se prosluněných dnů pozdního léta s teplotami nad 20 stupňů Celsia? To v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradila meteoroložka Dagmar Honsová.

V porovnání s předchozími roky byl srpen výrazně chladnější. “Byli jsme zvyklí na to, že naopak celé prázdniny jsme stále skloňovali sucho a výrazně nadprůměrné teploty, vlnu tropů,” popisuje meteoroložka Honsová. “Letos jsme poslední tropický den naměřili 15. srpn, a to byl na našem území druhý tropický den. 19 srpna byl poslední letní den s teplotou 25 °C a od té doby jsou teploty výrazně pod dlouhodobým normálem,” dodala s tím, že letos v Praze v Ruzyni, kde sídlí meteorologická stanice, nenaměřili ani jeden tropický den.

Počasí bylo u nás po celou dobu pod vlivem cyklonálního charakteru. “To znamená, že nás ovlivňovaly oblasti nízkého tlaku vzduchu, které jsou vždy spojeny s tím chladnějším prouděním, velkou oblačností a četnými srážkami,” popsala Honsová.

Během středy by měly srážky začít slábnout. “Od středy do neděle si užijeme nádherné slunečné dny s teplotami, které budou šplhat až k 24 stupňům Celsia,” řekla. Příští týden bude naopak převládat proměnlivá oblačnost. “Hrozí občasné dešťové přeháňky, nejvyšší odpolední teploty budou nejčastěji do 21 °C,” dodala Honsová.

Druhá polovina záři by pak měla přinést méně oblačnosti i srážek. Počasí by mělo být výrazně klidnější. “Můžeme mluvit o tzv. pozdním létě. Pokud někam vyrazíte v té druhé zářijové dekádě, tak pravděpodobnost, že to počasí bude hodně příjemné, je v těchto chvílích relativně velká,” uvedla meteoroložka.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme