Daniel Novák: Chtěl bych, aby si kluby byly schopny samy postavit menší tréninkové haly

1. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Daniel Novák. (Foto: Frekvence 1)

Mezi nejpopulárnější české halové sporty se řadí i florbal. Je považován za hodně masový a doteď není dokonce zatížený žádným skandálem. Jaké klíčové priority chce naplnit nový šéf Českého florbalu Daniel Novák? Mrzí ho, že nejlepší hráči odcházejí hrát do Finska či Švédska? To prozradil v Press klubu Frekvence 1.

Ke změně ve vedení Českého florbalu došlo po dlouhých 21 letech, tříleté období nedokončil Filip Šuman. “Z mého pohledu to bouřlivá výměna nebyla… Filip nedokončil svůj mandát, ale k tomu byly nějaké objektivní rodinné a částečně pracovní důvody,” uvedl nový prezident Daniel Novák.

Florbal na tom není po covidové pandemii úplně nejlépe. Stále se nepodařilo vrátit lidi do hal a sportovních zařízení. “Teď ty důvody nějakým způsobem analyzujeme, ale po sportovní stránce se florbal hraje pořád,” popisuje šéf. Byli bychom moc rádi, abychom se vrátili na svá očekávání, která jsme měli před pandemií v roce 2018/2019,” dodal.

Důležité je zachovat masovost florbalu

“Ta se může nadále rozvíjet jen tak, když budeme mít kde hrát. To je pro mě jedna z klíčových priorit… chtěl bych spolupracovat s předsedou Národní sportovní agentury Neusserem na výstavbě dalších sportovních zařízení v našich městech…, aby si kluby byly schopny postavit nějaké menší tréninkové haly samy,” říká Novák s tím, že jen tak se bude florbal v Česku zvětšovat. Také by chtěl do florbalu více zapojit ženy. “Máme dnes nějaký poměr žen v našem sportu a já bych ho chtěl výrazně navýšit… nastartovat aktivitu žen, nejenom sportovkyň, ale i trenérek, doplnil.

Také se Český florbal snaží podporovat spolupráci se školami. “Pro střední a základní školy jsme připravili tzv. pohárovou soutěž…To nám pomáhá trošku poznat sportovní školské prostředí,” uvádí prezident. Také velkým plusem je, že doteď není tento sport zatížený žádným skandálem. “To jsem hrozně moc rád… myslím, že naše motivace se posouvat je zatím daleko větší, než motivace nějakým způsobem pletichařit,” dodal šéf.

Proč ti nejlepší hráči odcházejí hrát do Finska či Švédska, jsou za tím peníze? “Vzbuzuje to ve mně rozporuplné pocity. Určitě mě to mrzí, ale zase jsem rád, že naberou zkušenosti,” popisuje Novák. “Zatím pozoruji trend, že se nám hráči vrací ještě v poměrně aktivním florbalovém věku zpátky a jsou schopni ty zkušenosti, které nabrali v zahraničí předat dál, doplnil na závěr nový šéf Českého florbalu.

Poslechněte si celý rozhovor:


Zprávy - další články

Doporučujeme