Dánská ministryně vyzvala muslimy, aby o ramadánu nepracovali

21. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Dánská ministryně pro imigraci Inger Stöjbergová vyzvala muslimy, aby během postního měsíce ramadánu raději ani nechodili do práce. V některých profesích totiž podle ní mohou být v době půstu sobě i okolí nebezpeční, naznačila členka vlády severské země v blogu zveřejněném na serveru dánského bulvárního deníku BT. První reakce z řad muslimů označila myšlenku za absurdní.

Tradiční období půstu podle Stöjbergové v některých profesích ohrožuje bezpečnost práce a jeho praktikování je “nebezpečné pro nás všechny”.

Ministryně ze středopravicové strany Venstre v blogu odpovídala na otázku, do jaké míry je dodržování “1400 let starého pilíře islámu” slučitelné se současnými standardy pracovního trhu. Jako příklad profese, u které může půst ovlivnit pracovní výkon, Stöjbergová uvedla řidiče autobusů.

Ministryně vyzvala všechny muslimy, aby si během ramadánu vzali volno a předešli tak “negativním důsledkům pro zbytek dánské společnosti”.

Stöjbergovou už kritizovala předsedkyně svazu muslimů ve Finsku Pia Jardiová. Podle ní je nápad dánské ministryně absurdní, neboť prý žádný výzkum neprokázal, že by postící se muslimští pracovníci představovali riziko.

V islámu patří půst mezi pět pilířů víry a praktikuje se během devátého měsíce islámského lunárního kalendáře, ramadánu, kdy podle muslimů prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Letos ramadán připadá na období od 16. května do 14. června; v této době je muslimů zapovězeno přijímat jídlo i nápoje od úsvitu do soumraku.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme