David Ondříček: Daně Zátopkové se ukázka z filmu Zátopek moc líbila. Říkala, že takhle to bylo

7. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Režisér David Ondříček. (Foto: ČTK)

Nový film Zátopek, který vstoupil na filmová plátna premiérou na letošním Filmovém festivalu v Karlových Varech (KVIFF), triumfuje. Příběh vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců. V hlavních rolích manželů-olympioniků účinkovali Martha Issová a Václav Neužil. O filmu se v rozhovoru pro Frekvenci 1 rozpovídal režisér David Ondříček.

Film od uvedení do kin vzbuzuje u lidí obrovské reakce. “Rezonuje společností. Mám neuvěřitelné množství emailů, SMS zpráv a mě to moc těší. V drtivé většině to jsou kladné ohlasy,” uvedl režisér David Ondříček. Před premiérou na KVIFF měl obavy. Byl to obrovský zážitek a ve chvíli, kdy ten film skončil a lidi prostě stáli a tleskali, tak to byl jeden z nejsilnějších momentů v mé profesi,” dodal. Na festivalu dokonce snímek získal první diváckou cenu.

Dana Zátopková, manželka Emila Zátopka, viděla pouze prvních pět tisíc metrů filmu. Ona se zase tak moc nezajímala, ale my jsme jí občas nosili nějaké fotografie a to se jí líbilo. Velký dojem na ni udělalo, když na její 97. narozeniny Martha Issová přinesla ukázky z filmu… Jí se to strašně moc líbilo, říkala, že takhle to bylo,” popsal režisér s tím, že snímek vidělo i mnoho pamětníků. Hlavní hrdina v podání Václava Neužila se s Danou nikdy nesetkal. “Vím, že ji nechtěl navštívit. My jsme se o tom bavili a jemu přišlo divné jít za ní a říct, já budu hrát muže, s kterým jste žila takovou dlouhou dobu. Nebylo mu to příjemné a ani ona to nevyžadovala,” doplnil.

Sám Ondříček si všiml a souhlasí s tím, že Vašek se do role Emila vžil hodně. “Až jsem se toho lekl, když jsme točili na stadionu v Březnici. Asi po třetím, čtvrtém natáčecím dnu se tak mírně proměňoval v Zátopka i mimo ten plac,” popsal s úsměvem a dodal, že je dobře, že svou roli nasál všemi gesty a filmu to velmi prospělo.

K natočení filmu Ondříčka inspiroval jeho tatínek. “Vyprávěl mi o Zátopkovi… A mně se to strašně líbilo, samozřejmě mi utkvěla v hlavě i ta věta: Když nemůžeš, tak přidej!Pokračování se nechystá. “Je tam linka po roce 1968, ve které se dá pokračovat, ale přiznám se, že mě osobně by to už nelákalo. Pro mě je Zátopek uzavřená kapitola, která je strašně krásná, ale že bych v tom chtěl pokračovat dál, to už asi ne,” řekl režisér.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme