Dešťovou vodu olizovali ze stropu jeskyně: Jak vypadalo »vězení« thajských chlapců?

14. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Reprofoto Youtube

Jeden ze dvanácti chlapců zachráněných ze zatopené thajské jeskyně poskytl světu první informace o tom, jak chvíle uvězněného fotbalového týmu vypadaly před záchranou. Jeho vyprávění převyprávěl chlapcův otec britskému listu The Daily Mail. Podle chlapce museli v jeskyni hrabat bahno vlastníma rukama, střídat se v sezení a dešťovou vodu olizovat ze stropu jeskyně. 

Chlapci jménem Duangpetch Promthep, familiárně oslovovanému Dom, bylo v době uvěznění v zatopené jeskyni 12 let. Během 18 dní čekání na záchranu však v komplexu oslavil své 13. narozeniny. Podle něj chtěla výprava na místě původně strávit jen hodinu času. Všichni navíc v jeskyni už někdy byli.

Také proto vedly jejich kroky k plošině bahna, kde dobu uvěznění přečkali. Aby se k ní ale vůbec dostali, museli kluci hrabat bahno vlastníma rukama. “Museli se vrátit, a když se dostali na křižovatku, zjistili, že byli uvězněni stoupající vodou. Bylo tam něco jako písečná duna blokující tunel,” popsal tatínek Doma Banpote Kornkham.

“Museli proto použít vlastní ruce, aby odhrabali bahno a písek a mohli jít dál do jeskyně, aby nalezli dostatečně vysoký břeh. Tam nechali své boty a tašky,” popisuje muž. “Bylo to velmi nebezpečné, protože kolem nich stoupala voda. Trenér jim řekl, že musí vyhrabat tunel, aby přežili. Dom říkal, že museli jít vodou. Pokračovali v chůzi, dokud nenašli dostatečně vysoký břeh.”

“Dom nám vyprávěl, jak našli souši. Říkal, že to bylo jako malý kopeček hlíny. Trenér jim řekl, aby na něj vyšplhali. Tam zůstali,” převyprávěl otec chlapce drsné zážitky syna. “Ten malý kousek se ještě zmenšoval, když voda stoupala, a trochu zvětšoval, když voda ustupovala. Někdy na něm nebylo dost místa, aby si všichni sedli, tak se museli v sezení a stání střídat. Tam je našli,” uvedl muž.

Tatínek Doma také uvedl, že trenér v krizi odvedl vynikající práci. Kluci prý byli pochopitelně vystrašení, on je ale dokázal zklidnit a usměrnit. Na místě nebylo co jíst, bylo ale prý možné olizovat vodu, která kapala ze stropu jeskyně. To chlapce udrželo naživu dostatečně dlouho, dokud nepřišla kýžená záchrana. Dnes jsou naštěstí všichni z jeskyně v pořádku a příští týden by je měli propustit z nemocnice domů.

Zprávy - další články

Doporučujeme