Dexit? Německá AfD koketuje s vystoupením Německa z EU

12. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Evropský parlament v Bruselu. Zdroj: Shutterstock

Německá protiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD) koketuje s vystoupením Německa z Evropské unie. Myšlenka na takzvaný dexit zaznívá podle agentury DPA ve vystoupeních jejích členů, kteří se v sobotu sešli v saském městě Riesa, aby si představili kandidáty do jarních voleb do Evropského parlamentu (EP). Odpoledne městem prošel průvod asi tisíce lidí na protest proti AfD, podle policie byl poklidný.

Vystoupení Německa z EU bude podle programové komise AfD na pořadu dne, pokud se během následujícího volebního období nepodaří uskutečnit zásadní evropské reformy. AfD vznikla v roce 2013 a doufá, že bude v květnových volbách do EP těžit ze současné krize Evropské unie. Těší se i na spolupráci s italskou ultrapravicovou stranou Liga a s maďarským konzervativním premiérem Viktorem Orbánem, píše DPA.

O programu pro volby do europarlamentu, které se uskuteční 26. května, bude do pondělí jednat více než 400 delegátů. Německo letos čekají i trojí vnitrostátní zemské volby ve východní části, od nichž si AfD slibuje zisk více než 20 procent voličských hlasů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme