Dívka (†17) si přála eutanazii, nakonec spáchala sebevraždu. Za její problémy mohlo znásilnění

6. června 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Instagram / Noa Pothoven

Teprve sedmnáctiletá Noa Pothoven z nizozemského Arhemu se rozhodla dobrovolně ukončit svůj život poté, co mnoho let bojovala s vážnými psychickými problémy. Dívka trpěla depresemi, posttraumatickým stresovým syndromem a prošla si i bojem s anorexií. Noa se v jedenácti letech stala obětí sexuálního napadení a o tři roky později přežila znásilnění. Další každodenní boj už dívce přišel příliš nesnesitelný.

Nizozemská dívka Noa Pothoven bojovala ve svém životě se závažnými problémy řadu let. V pouhých jedenácti letech se stala obětí sexuálního útoku, o rok později si ve škole zažila drsnou šikanu. Rozvinula se u ní proto porucha příjmu potravy a dívce diagnostikovali anorexii. Tím však hrůzy, kterými si prošla, zdaleka nekončí.

Ve čtrnácti letech Nou znásilnil dospělý muž. U dívky se objevila závažná posttraumatická stresová porucha a rozvinuly se jí deprese. Po mnoha letech už jí každodenní boj připadal tak neúnosný, že se obrátila na úřady a několikrát žádala o eutanazii. Ta je sice v Nizozemsku legální, podléhá však mnoha pravidlům a tehdy teprve šestnáctileté dívce žádost neschválili.

Noa se nakonec rozhodla ukončit svůj život sama, a to poměrně dost trýznivým způsobem. Přestala jednoduše přijímat jakékoli tekutiny nebo potravu. Její rodiče a lékaři se shodli na tom, že ji nebudou násilím vyživovat proti její vůli. Minulou neděli tak dívka nakonec zemřela.

Její příběh obletěl celý svět. Anglojazyčná média původně informovala o tom, že středoškolačka podstoupila eutanazii. Klinika, na které k tomu mělo dojít, však informaci vyvrátila a nakonec se skutečně ukázalo, že Noa svůj život po zamítnuté žádosti ukončila sama.

O svém záměru informovala nejbližší na svém Instagramu, který je nyní nastavený jako soukromý. “Půjdu rovnou k věci: během maximálně 10 dní zemřu. Po letech bojování a utrpení je konec. Přestala jsem jíst a pít před nějakým časem a po mnoha diskuzích bylo rozhodnuto, že mi bude umožněno odejít, protože moje utrpení je nesnesitelné. Je hotovo. Po tak dlouho jsem skutečně nežila, jen jsem přežívala, a ani to ne úplně. Nejsem už dlouho živá, jen přežívám, a ani to ne zcela. Dýchám, ale nejsem už naživu,” napsala dívka.

Zprávy - další články

Doporučujeme