Dnes je popeleční středa. Co na to Kateřina Cajthamlová?

10. února 2016·Zprávy·Redakce

Letos připadá popeleční středa na 10. února. Datum popeleční středy je pohyblivé jako Velikonoce. Pokud chcete udělat něco pro své zdraví, dejte si půst!

Podle římskokatolického liturgického kalendáře je popeleční středa prvním dnem postní doby. Následuje 40 denní půst spolu s 6 nedělemi. Ty se do postní doby nezapočítávají. Ty se v tomto období do postní doby nezapočítávají, protože se na postní dny nepovažují.

Popeleční středa je dnem přísného půstu a také připomínkou pomíjivosti pozemského života. „Prach jsi a v prach se navrátíš!“ To nezní úplně optimisticky. Možná zní trochu lépe druhá varianta při kázání: „Čiňte pokání a věřte evengeliu!“

Popel je symbolem konce. Ale nemusí to tak být vždycky! Co třeba bájný pták Fénix? Ten se jednou za 500 let spálil a znovu z popela vstal omlazený. První křesťané pak použili tuto symboliku jako podobenství ke vzkříšení člověka – prachem a popelem to nekončí!

Postní doba, která začíná právě dnes, je příležitostí zamyslet se sami nad sebou. Pro většinu z nás postačí, když se zamyslíme alespoň na chvíli nad svým jídelníčkem! Využijme půst alespoň k očistě těla!

 

Pokud se vám slovo půst nelíbí, nahraďte ho jarním detoxem a budete IN! Uvidíte, že se o Velikonocích budete cítit omlazeníJ

VELIKONOCE: Jak je správně oslavit a prožít?

Lepek jako strašák současnosti. Musíme zapomenout na pečivo?

 

Poslechněte si

Zprávy - další články

Doporučujeme