Do babyboxu ve Vyškově někdo odložil novorozeného chlapečka

19. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Babybox, Zdroj: ČTK

Do babyboxu ve Vyškově někdo odložil v pondělí večer novorozeného chlapce. Byl nahý, zabalený jen do deky. Dostal jméno Vladimír. V tiskové zprávě to oznámil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V Česku bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2005 již odloženo 207 dětí a za letošní rok osm.

“Vladimír vstoupil do babyboxu ve Vyškově ve 23:05 těsně po porodu a na cestu dostal jenom deku. Jinak byl nahý, pupečník neošetřený. Váží 2380 gramů a už se ohřívá,” oznámil Hess. Babyboxy mají předejít ohrožení zdraví a životů odkládaných dětí. Když do něj někdo vloží dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál zdravotnického zařízení.

Chlapec odložený ve Vyškově dostal jméno po šéfovi firmy Tokoz ve Žďáru nad Sázavou Vladimíru Chládkovi. U tohoto podniku totiž bude v listopadu otevřen další babybox.

Ředitel vyškovské nemocnice Zdeněk Horák ČTK řekl, že v nemocnici miminku říkají Honzík. Jaké jméno bude mít děťátko v rodném listě, bude matrika řešit až s náhradní rodinou.

Babyboxy jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zprávy - další články

Doporučujeme