Do Bajkalu byl spuštěn teleskop, má pomoci odkrýt záhady vesmíru

13. března 2021·Zprávy·ČTK

Jezero Bajkal v Rusku. Foto: Shutterstock

Vědci spustili do vod sibiřského jezera Bajkal jeden z největších podvodních teleskopů, který má posloužit k pozorování elementárních částic neutrin a pomoci odhalit tajemství vzniku galaxií a vesmíru, uvedla agentura TASS. Mezinárodního vědeckého projektu vedeného Ruskem se účastní také Česko, Slovensko, Polsko a Německo.

Teleskop s názvem Bajkal-GVD (zkratka pro Gigaton Volume Detector), jehož konstrukce začala v roce 2015, byl umístěn do hloubky v rozmezí 750 metrů až 1,3 kilometru ve vzdálenosti asi čtyři kilometry od břehu Bajkalského jezera. “Neutrinový teleskop o velikosti půl krychlového kilometru se nachází přímo pod námi,” sdělil na místě podle agentury AFP Dmitrij Naumov z ruského institutu jaderného výzkumu.

Neutrina jsou těžko detekovatelné a voda je pro jejich zaznamenání příhodným médiem. Jsou to částice s velmi malou hmotností, jejichž rychlost se blíží rychlosti světla.

Úkolem teleskopu Bajkal-GVD bude zaznamenávat proudy neutrin, které se na Zemi dostávají z vesmíru, z rodících se nebo umírajících galaxií a z různých hvězdných objektů, napsala agentura TASS. Vědci se domnívají, že neutrina jsou schopna se v zásadě neměnné formě dostat na Zemi, a představují tak cenný zdroj informací o tom, co se dělo ve vesmíru před několika miliardami let, a také o objektech, z nichž částice vznikly.

Teleskop v jezeře Bajkal je svého druhu největší na severní polokouli a bude od nynějška dělat konkurenci zařízení Ice Cube, obří neutrinové observatoři na Antarktidě.

Co na to Jan Kraus?

 

Zprávy - další články

Doporučujeme