Do Česka dorazili britští zdravotníci. Pomohou nám v boji s koronavirem

10. listopadu 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Tým britských zdravotníků, kteří pomohou českým kolegům ve zvládání epidemie nového typu koronaviru, dorazil v noci na 10. listopadu 2020 do Česka. Zapojí se do práce v brněnské vojenské nemocnici. V Praze je přivítal náměstek ministra obrany Jan Havránek a britský velvyslanec Nick Archer. (CTK Photo/Ondrej Deml)

Do Česka v noci na úterý dorazil tým šesti britských zdravotníků, kteří pomohou českým kolegům ve zvládání epidemie nového koronaviru. Zapojí se do práce v brněnské vojenské nemocnici. ČTK a České televizi to po dnešním přivítání zdravotníků v Praze řekl náměstek ministra obrany Jan Havránek. Úvodního setkání se zúčastnil i britský velvyslanec Nick Archer. V Česku je již také část amerického zdravotnického týmu a dva němečtí lékaři se již v pondělí zapojili do práce v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Američané budou nasazeni v Olomouci.

O zdravotnickou pomoc Česko své spojence z EU i z NATO požádalo kvůli rozsahu epidemie. Podle Havránka české ministerstvo obrany počítá se zapojením britských zdravotníků ve Vojenské nemocnici Brno. Podílet by se také měli na konzultacích s generálním štábem a Vojenskou zdravotnickou službou. Délka jejich nasazení bude záviset na vývoji epidemie.

Podle ředitele sekce vojenského zdravotnictví Zoltána Bubeníka budou britští vojáci zapojeni do standardních denních i nočních směn. Popsal je jako specialisty na urgentní medicínu. Dva vojáci se mohou ihned zapojit do činnosti urgentního příjmu či ARO, ostatní musí pracovat pod odborným dohledem. Působit proto budou v malých týmech pod vedením českých lékařů.

Zkušení dobrovolníci

Britové by měli do Brna dorazit ve středu. Nemocnice se stará asi o 50 pacientů s nemocí covid-19, deset dalších lůžek pro ně má k dispozici. Podle ředitele Martina Stračára nemocnice zatím situaci zvládá, výpomoc přijede v rámci spolupráce. “Máme asi 50 zaměstnanců, kteří covidem prošli nebo procházejí. Doma je asi 20 lidí, pár lidí máme i na OČR,” uvedl Stračár.

Mezi britskými zdravotníky je také Deborah Jane Baileyová. Novinářům řekla, že celý tým je složen z dobrovolníků, který přijel pomoci svým spojencům z NATO. Ona sama má již zkušenost s bojem proti koronaviru z Velké Británie. Uvítání se v Praze zúčastnil i britský velvyslanec.

Ministerstvo zavelelo

“Ministerstvo zavelelo a uvedlo, že Česká republika potřebuje pomoc svých spojenců. Tady dnes pomoc vidíte,”řekl novinářům. V britské pomoci se vyjádřil i britský ministr obrany Ben Wallace. “Spojené království je rádo, že může pomoci s žádostí České republiky o podporu při vypořádání se s covid-19,” poznamenal. Británie se podle něj rozhodla vyslat vojenské zdravotníky, kteří tak budou moct svým aliančním kolegům nabídnout své schopnosti.

Dva lékaře již vyslalo Německo, němečtí vojenští zdravotníci se od pondělí zapojili do práce v ÚVN. Podle Bubeníka jde o specialisty z oblasti jednotky intenzivní péče a ARO, jeden je z Berlína, druhý z hamburské nemocnice.

Pomůže i Texas či Nebraska

Česku také pomůže texaská a nebraská národní garda. Podle Bubeníka je již část amerických vojáků v ČR, zbytek dorazí během dneška a středy. Američtí zdravotníci mají zkušenosti s bojem s koronavirem z USA. V Česku budou nasazeni v olomoucké vojenské nemocnici. Podle dřívějších informací budou radit českým lékařům a konzultovat s nimi otázky kolem koronaviru. Budou se moct také spojit s americkými specializovanými pracovišti.

Podle Havránka v současné době ministerstvo obrany další jednání se spojenci o vyslání lékařů nevede. Zdůvodnil to současnou situací v ČR i v Evropě. “Původní požadavek byl formulován zhruba před třemi týdny, od té doby se samozřejmě situace vyvinula u nás i v celé Evropě,” poznamenal.

Kromě vyslání vojenských zdravotníků získalo Česko od spojenců i materiální pomoc, zejména plicní ventilátory. Dostalo je nebo mu byly zapůjčeny například z Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska či ze strategických zásob EU a NATO.

Zprávy - další články

Doporučujeme