Do Česka míří první úředně uznaný kyborg na světě. V hlavě má voperovanou anténu

31. srpna 2017·Zprávy·Redakce

Na festival technologií přijede i muž se zabudovanou anténou

Do Česka míří muž, který o sobě říká, že je prvním úředně uznaným kyborgem na světě. Třiatřicetiletý Neil Harbisson z Británie má do hlavy zabudovanou anténu se senzorem, která umí převádět barvy na vibrace. Harbisson přijede na festival Future Port Prague. Tato akce se koná 7. září vůbec poprvé a chce ukázat Česko jako centrum moderních technologií a neotřele uvažujících vizionářů z oblasti vědy i byznysu.

Festival má dvě části, sdělila ČTK Renata Hladná z Future Port Prague. První je pro veřejnost a bude mít podobu otevřené expozice technologií a idejí. Druhou část, určenou zejména pro zástupce firem či odborníky věnující se technologickému vývoji, bude tvořit konference s různými odborníky, například z oblasti robotiky nebo nanotechnologií.

Neil Harbisson bude na festivalu prezentovat své zkušenosti s životem s voperovanou anténou. Harbisson se narodil jako téměř barvoslepý, barevného světa se ale nechtěl vzdát. “Očima vnímá jen tenký rozsah barevného spektra. Přes tento handicap vystudoval hudbu a umění, což ho přivedlo ke kariéře avantgardního umělce. V 19 letech se rozhodl poznat i ostatní barvy a nechal si do zadní části lebky voperovat anténu se senzorem převádějícím barevné spektrum na vibrace, a tudíž i zvuk. Operace nebyla schválena bioetickou komisí a musela být provedena tajně,” uvedla Hladná.

Propojení technologie s tělem přineslo Harbissonovi problémy ve chvíli, kdy si potřeboval nechat udělat nový pas. Úřady nechtěly akceptovat jeho fotografii s anténou, která je ale s Harbissonovým tělem spojena neoddělitelně. Brit po zdlouhavém dopisování a předložení zprávy od lékaře dosáhl toho, že úřady svůj přístup změnily. Od té doby o sobě říká, že je prvním úředně potvrzeným kyborgem na světě. Nyní má nadaci, které lidi jako on podporuje. Na festival podle organizátorů dorazí také Liviu Babitz, který má v těle voperovaný kompas.

Pro pořadatele jsou kyborgové dokladem, že s pomocí technologií lze řešit zdravotní, společenské a ekologické problémy. Festival se koná v areálu Pražské tržnice a pořadatelé slibují “přehlídku technologií budoucnosti v inspirativní festivalové atmosféře”. Na místě bude více než 100 vystavovatelů, návštěvníci se budou moci projet v Tesle X, vyzkoušet si nejnovější brýle pro virtuální realitu, pohrát si s dronem nebo si dobít mobil pomocí energie, kterou sami vyprodukují.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme