Do Česka přijíždějí podezřelé vlaky a kamiony s ruskou naftou

23. dubna 2015·Zprávy·Luboš Procházka

Česká celní správa, policie, a především daňoví úředníci jsou v posledních měsících znepokojeni z přílivu ruské nafty. Z východu k nám totiž stále častěji přijíždějí vlaky a kamiony plné paliva v hodnotě miliard korun a není jisté, komu vlastně patří.

Do Pardubic například dorazil vlak s naftou za 30 miliónů korun s vizitkou zahraničních firem, které ve skutečnosti kryjí ukrajinského oligarchu Ihora Kolomojského, jehož soukromá armáda pomáhala vládě v bojích proti separatistům.  

Další kamiony či vlaky patří společnostem, ve kterých většinu vlastní Rusové podnikající v Praze, nebo firmy založené jen před pár měsíci. Čerstvě založené společnosti bez historie navenek zastupují advokáti a skuteční vlastníci a příjemci peněz z obřího byznysu mohou zůstat skryti.

Podle odborníků je náhle zvýšený přísun nafty ze zemí bývalého východního bloku podezřelý také proto, že v Česku je tvrdá konkurence a tlak na nízké prodejní ceny. Logičtější by proto bylo prodat palivo například v Polsku. Bezpečnostní týmy ČR se tak obávají, aby se na palivo nepřisála tuzemská šedá zóna a nezkusila ošidit daně v řádu stovek miliónů.

Zprávy - další články

Doporučujeme