Dobré skutky jsou jako droga! Aktivují v našem mozku dopamin

23. ledna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Každému se občas stane něco nepříjemného a naše nálada pak prudce klesne. Na to, jak si ji zlepšit, existuje celá řada osvědčených návodů. Podle vědců je však jedním z nejspolehlivějších něco, co by vás možná hned nenapadlo. Totiž konání dobrých skutků a dělání radosti druhým! Tyto činnosti na náš mozek působí dokonce podobně, jako drogy. 

Někdo sáhne po alkoholu, jiný nakupuje, další se přejídá a někdo se prostě utápí v sebelítosti. Každému se občas stane něco nemilého a každý s takovou situací také bojuje odlišně. Pokud jste právě v podobném rozpoložení i vy, mají pro vás vědci dobrou zprávu. Jedním z nejlepších způsobů, jak spustit v mozku ty správné biochemické reakce a cítit se stabilně lépe,  je totiž poměrně jednoduchý. Stačí udělat radost někomu jinému.

“Myslím, že je to důležité, protože lidi jsou často povzbuzováni, aby se trošku rozmazlili, když se potřebují cítit lépe. Nejlepší způsob, jak si zvednout náladu, je ale podle našich výsledků být hodný k někomu jinému,” sdělila Dr. Katherine Nelson, vedoucí týmu výzkumníků z Jižní univerzity v Sewanee ve státě Tenessee v USA listu The Huffington Post.

Studie amerických vědců probíhala šest týdnů a zahrnula 500 účastníků. Tým doktorky zkoumal, jak altruistické i sobecké chování ovlivňují člověka. Účastníci byli rozděleni do čtyř skupin. Jedna byla požádána, aby konala dobré skutky, které mohou zlepšit svět, jako třeba sbírání odpadků.

Druhá skupina měla konat dobré skutky, které pomohou dalšímu člověku, jako třeba koupit někomu šálek kávy nebo uvařit pro někoho dobrou večeři. Třetí skupina měla konat dobré skutky vůči sobě samotným – například začít pravidelně cvičit nebo si vzít den volna z práce. Čtvrtá skupina na svém chování vůbec nic nezměnila a měla se chovat tak, jako normálně.

Účastníci výzkumu následně popsali, jak jsou na tom psychicky i společensky. Po celou dobu výzkumu si navíc každý týden zaznamenávali negativní i pozitivní emoce.

“Lidé cítili silnější pozitivní emoce a zlepšilo se jejich psychologické zdraví, protože tím, že byli hodní na ostatní, posílili své společenské vztahy, a nebo mohli být sami na sebe více hrdí pro konání dobrých skutků,” popsala Nelson výsledky.

Jak je možné, že náhodné dobré skutky zlepšily psychologické zdraví zkoumaných osob? Podle vědců totiž aktivovaly dopamin, tedy neurotransmiter v mozku, který je zodpovědný za dobrý pocit. Právě aktivace dopaminu a centra “odměny” je přitom zodpovědná za mnohé nadužívání opojných látek jako jsou drogy, alkohol nebo nikotin.

Vědci proto v nadsázce termín “pomahačský trip” (v angličtině helper’s high, pozn. red.).  “Je to založené na teorii, že dávání produkuje endorfiny v mozku, které simulují stav jako po požití morfinu. Štědrost jednoduše prospívá vám stejně, jako pomáhá tomu, komu pomáháte,” uzavřela vědkyně.

Životní styl - další články

Doporučujeme